Täna Postimehes: poliitmammutid teevad valimised aegade põnevaimaks

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik riigikogus esindatud parteid on oma Euroopa Parlamendi valimiste nimekirja esinumbriks seadnud kogenud poliitiku.
Kõik riigikogus esindatud parteid on oma Euroopa Parlamendi valimiste nimekirja esinumbriks seadnud kogenud poliitiku. Foto: Liis Treimann, Peeter Langovits, Silja Kaigu

Kui eurovalimistel löövad kaasa nii Andrus Ansip kui ka Edgar Savisaar, saab esimest korda võrrelda nende üleriigilist toetust.

Kui Postimees jaanuari keskel kirjutas, et sotsiaaldemokraadid seavad oma europarlamendi valimiste esinumbriks emeriitprofessor Marju Lauristini, naeris Lauristin ise: «Kui mammutid välja tulevad, siis nemad iludusvõistluses enam ei osale, trikoovoor jääb ära ja tuleb ajude voor. Sellest seisukohast oleks mulle kandideerimine ka huvipakkuv.»

Teised «mammutid» Lauristini kõrval on Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) raudvara Tunne Kelam, Andrus Ansip Reformierakonnast, ja suure tõenäosusega ei jäta pärast Ansipi kandideerimisotsust oma erakonda ula peale ka Keskerakonna juht Edgar Savisaar. Pealegi on erakonna volikogu valinud ta varasematest piirkondlikest hääletustest sõelale jäänud 23 inimese seast viimase 12 kandidaadi hulka (just nii pikk on lubatud valimisnimekiri) ja Savisaarest saab ilmselt Keskerakonna nimekirja esinumber. Nii annab eesseisev heitlus esimest korda Eestis võimaluse võrrelda omavahel samadel tingimustel kandideerivate Ansipi ja Savisaare toetust.

Sisulise arutelu ootel

2009. aasta europarlamendi valimiste põhjal võib arvata, et «Savisaare piirkonnad» on Keskerakonnale kindlasti suureks toeks ja seda just tänu tema nimele: tema juhtimisel sai Keskerakond toona Tallinnas kokku ligi 43 000 häält, ainuüksi Lasnamäel 17 000. Võrdluseks: IRL ja Reformierakond noppisid siis Tallinnas mõlemad 13 000 häält, Sotsiaaldemokraatlik Erakond umbes 7000 ning Lasnamäel said teised parteid maksimaalselt vaid poolteist tuhat häält. Kokku sai Keskerakond 2009. aasta valimistel 103 506 häält, üksikkandidaat Indrek Tarand 102 460, Reformierakond 60 877, IRL 48 492 ja sotsid 34 508 häält.

Kui mängida mõttega, et Savisaar kandideerib koos teiste poliittähtedega, siis milliseks need valimised kujunevad?

«Äärmiselt huvitavaks,» vastas Keskerakonna valimisprogrammi töörühma esimees, suure tõenäosusega europarlamenti pääsev Jüri Ratas. «Erakonnad on välja toonud oma tipud, Eesti poliitikas 20, 15, 10 aastat olnud inimesed, kellelt loodan ja ootan sisulist diskussiooni Euroopa tuleviku, Euroopa julgeoleku üle.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles