USA meedia: Soomes ollakse Putini ja Venemaa tõttu pinges

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA meedia: Soomes ollakse Putini ja Venemaa tõttu pinges
USA meedia: Soomes ollakse Putini ja Venemaa tõttu pinges Foto: SCANPIX

USA meedia kirjutab, et Venemaa naaberriigis Soomes ollakse Putini järgmiste võimalike sammude pärast pinges.

Telekanal NBC edastas, et Venemaal võib olla huvi Soome oma mõjusfääri saada.

USA Center for Strategic and International Studies (CSIS) Venemaa asjatundja Andrew Kutcins tõdes, et Venemaa viimase aja sõjalised õppused Soome piiri lähedal on soomlased väga murelikuks teinud.

«Soomes ollakse Venema järgmiste sammudes suhtes ootel ja samas ka paanikas. Putin tekitab kartust kogu Euroopas,» tõdes Kutchins.

Tema arvates võib Soome Venemaale huvi pakkuda, kuid hetkel on selle suurriigi tegutsemine suunatud siiski Ukrainale.

NBC viitas ka Rootsi väljaandes Svenska Dagbladet ilmunud artiklile, milles Putini endine nõunik hoiatas, et Putini huvisfääris võib olla ka Soome.

«Gruusia, Ukraina, Valgevene, Balti riigid ja Soome on need maad, millele Putini arvates on Venemaal õigus,» tsiteeriti Putini nõunikku.

NBC intervjueeritud poliitikaasjatundjate arvates on Soome paremas seisundis kui seda on Ukraina.

«Soome ei ole Ukraina. Soome ei kuulu küll NATosse, kuid samas on tegemist Euroopa Liidu riigiga. Kui Venemaa ründaks ELi riiki, siis antakse kindlasti vastulöök,» sõnas USA kanalile Venemaa teemalise raamatu «Last Man In Russia» autor Oliver Bullough.

Bulloughi arvates valitseb Venemaal Soome suhtes vanast ajast pärit vimm, kuid samas ka asutus ning seda just 1939. – 1940. aasta Talvesõda silmas pidades.

Kirjanik meenutas, et Soome oli Suurbritannia ja Nõukogude Liidu kõrval ainus riik, mida Teise maailmasõja ajal ei okupeeritud.

NBC saates rõhutati ka seda, et Venemaal ei ole Soome ründamiseks sama ettekäänet nagu käidi välja Krimmi jaoks.

«Soomes ei ole suurt hulka venekeelset vähemust nagu Krimmis, millel Putin saaks rõhuda,» nenditi saates.

USA tehnoloogiaväljaanne Mashable tsiteeris NBC saadet ning kirjutas, et Soome ei ole Venemaa viimase aja tegevusega rahul, sest Venemaa on Karjalas viinud läbi mitu sõjalist õppust.

Väljaanne esitas küsimuse, kas Soome on järgmine Krimm. Enamik USA poliitikaasjatundjaid ei usu seda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles