Eesti teadlased uurisid juutide geneetilist päritolu

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juudid sünagoogis palvetamas.
Juudid sünagoogis palvetamas. Foto: SCANPIX

Üks maailma tuntumaid teadusajakirju Nature avaldas sel nädalal artikli juutide geneetilist päritolu analüüsivast uuringust, milles oli kandev osa Eesti biokeskuse ja Tartu Ülikooli teadlastel.

Uuring selgitas, et nüüdisaja juudid on lähedalt sugulased mitte-juutidest Lähis-Ida rahvastega, kuid ei ole segunenud rahvastega, kelle keskel nad praegu elavad. Uuriti 14 erineva juudi kogukonna geneetilisi markereid ning leiti, et eri paigus elavad juudid on omavahel endiselt sarnased, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Eesti Biokeskuse teadusdirektori Mait Metspalu sõnul tuvastasid Eesti teadlased koostöös Iisraeli ja mitmete teiste maade teadlastega, et kõik need juudipopulatsioonid on sarnased omavahel ja samuti sarnased Lähis-Ida rahvastega.

«Ainsateks eranditeks olid India ja Etioopia juudid, kes on muutunud geneetiliselt lähedaseks rahvastega, kelle keskel nad on elanud. Leitu on seega kooskõlas traditsioonilise ettekujutusega selle rahva ajaloost,» märkis Metspalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles