Hispaaniat ähvardab üldstreik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania majanduskriisis
Hispaania majanduskriisis Foto: AFP / Scanpix

Hispaanias on liigutud järgmine samm üldstreigi suunas, kuna valitsuse ja ametiühingute vahelised kõnelued kauaoodatud tööreformi üle ebaõnnestusid.

Tööturu reformimine saaks määravaks teguriks riigi pikaajalise majandusliku olukorra parandamiseks pärast sügavat majanduslangust, aga hispaanlased on valmis järjekordseks suureks protestiks, kui peaminister Jose Luis Rodriguez Zapatero võtab vastu otsuse, mis muudab niigi kriisitundlikel firmadel tööliste vallandamise lihtsamaks.

Euronewsi andmetel peaminister siiski kinnitab, et töötajad ei kaota oma õigusi: «Me tahame muuta kogu süsteemi paindlikumaks, » tõdeb Zapatero.

Kuna ebaõnnestunud läbirääkimised juba teisipäeval viisid rahva tänavatele, otsib Zapatero vähemusvalitsuse juhina väiksemate parteide toetust, et tööreform siiski läbi viia.

Kataloonia Rahvuspartei (CiU) liige Josep Antoni Duran Lleida kommenteeris olukorda järgnevalt: «Valitsus peab selle reformi läbi viima, kuna turg ning ka Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Euroopa Liit seda meilt nõuavad.»

Majanduslangus on Hispaania töötuse viinud kahe aastaga kahekümne protsendini. Riigi suur eelarvedefitsiit on hirmutanud maailmaturgu, kuna kardetakse, et Hispaania liigub sama rada pidi nagu sügavas kriisis vaevlev Kreeka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles