Venemaa on valmis rakendama vastumeetmeid NATO-le

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa rakendab kõiki vajalikke poliitilisi ja sõjalistehnilisi meetmeid oma julgeoleku tagamiseks, kui NATO peaks suurendama kohalolekut oma idatiival, ütles Vene saadik NATO juures Aleksandr Gruško.


«Meile on teada, et alliansi sõjaväeametnikele on antud juhised tugevdada kaitset enne Walesis toimuvat NATO tippkohtumist. Meie jaoks ei ole NATO kõrgendatud tähelepanus idapiiride kaitsele põhimõtteliselt midagi uut,» ütles Gruško NATO välisministrite kahepäevase kohtumise tulemusi kommenteerides.

«NATO on end Ida-Euroopa liikmesriikides sõjaliselt sisse seadnud. Nende riikide taristu võimaldab alliansil oma kohalolu suurendada. Lennuvälju ja sadamaid on moderniseeritud ning Balti riigid ja Poola integreeriti 2009. aastal täielikult NATO kaitseplaanidesse. Eelmisel aastal võõrustasid nad NATO õppust Steadfast Jazz, mille keskmes oli territoriaalse terviklikkuse taastamisele suunatud operatsioon välisagressiooni korral. Neile riikidele laieneb Washingtoni leppe artikkel 5. Tegemist on 100 protsenti stsenaariumiga, mis viib uue vastasseisu epohhini,» ütles Vene saadik NATO juures.

Gruško sõnul on allianss rajanud baasid Bulgaariasse, Rumeeniasse ja Poolasse ning kahes viimases ehitatakse raketikaitse jaoks vajalikke rajatisi. «Õhupatrullid Balti riikides on muutunud alaliseks. Samal ajal püüavad NATO riigid kinnitada, et kõik need meetmed on kooskõlas Vene-NATO alusdokumendis sätestatud kohustustega hoiduda Ida-Euroopa riikidesse alaliselt arvestatavate vägede paigutamisest,» lausus Venemaa esindaja.

«Oluline on märkida, et alliansi kuuluvate riikide mureavaldused on täiesti alusetud. Enamgi veel, küsimus puudutab sõjalise potentsiaali tugevdamist meie Kaliningradi oblasti vahetus läheduses. Venemaa on viimastel aastatel panustanud meetmetesse Kaliningradi julgeoleku tugevdamiseks, vähendades seal relvastuse arvu. Oleme sealt ära viinud sadu ühikuid rasketehnikat, sealhulgas tanke, suurtükisüsteeme, soomustransportööre ning vähendanud ka sõjaväerajatiste arvu,» sõnas Gruško.

Kui kasutada mineviku terminit «sõjaline tasakaal maailmas», saab kiiresti selgeks, et NATO kaitsekulutuste kogumaht ulatub umbes pooleni kogu maailma kaitsekulutustest, ütles ta.

Gruško sõnul on Venemaa kaitse-eelarve 10 korda madalam NATO vastavast näitajast. «Allianss on meist ees kõigis relvakategooriates.»

«Riigid, kes räägivad täna julgeolekudefitsiidist ja Venemaa võimalikust sõjalisest interventsioonist, tunnistavad sellega, et nende tegevus inimõiguste kaitsmisel on olnud ebapiisav. Selle asemel, et saata hävitajaid Balti riikidesse segastele missioonidele, peaksid EL ja NATO üritama Eesti ja Läti võime veenda astuma konkreetseid samme häbiväärse kodakondsusetuse nähtuse likvideerimiseks. Inimesed jäetakse kodakondsusest ilma üksnes põhjusel, et nad räägivad vene keelt,» rääkis Vene diplomaat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles