Eesti kaasabil lennutatakse täna kesköösel orbiidile satelliit

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliit. Pilt on illustreeriv.
Satelliit. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Täna keskööl saadab Euroopa Kosmoseagentuur orbiidile satelliidi, mille tarkvara loomisel on kaasa aidanud ka Eesti IT-spetsialistid ja mis aitab avastada reostamisi ning ennetada ilmastiku kahjusid.

Satelliit Sentinel-1A võimaldab näiteks avastada reostamisi maal ja merel, mõõta metsastumist ja linnastumist ning hinnata ja ennetada ilmastiku kahjusid.

IT- ja äriteenustefirma CGI Eesti AS kosmosemeeskonna juhi Andreas Sisaski sõnul on koostöös mitmete partneritega nii Eestist kui välisriikidest alustatud ettevalmistustega uute kaugseire rakenduste loomiseks.

«Kuigi esimesed radarpildid Sentinel-1A pardalt on kättesaadavad alates selle aasta lõpust, oleme hoogsalt alustanud uute rakenduste välja töötamisega, et satelliidipiltidest võimalikult vara maksimaalset kasu saada.»

Kui satelliidi poolt toodetud radaripilte hakkavad rakenduste jaoks ära kasutama mitmed organisatsioonid ja ettevõtted üle maailma, siis Eesti kosmosemeeskond on juba panustanud missiooni enda arendamisse, luues satelliitide juhtimisside turvamisega seotud lahenduse.

«Loodud lahendust kasutatakse nii kõikidel Copernicuse programmi satelliitidel kui ka tulevikus teistel ESA missioonidel,» lisab Sisask.

Copernicus on Euroopa üks suuremaid kosmoseprogramme, mille raames saadetakse kosmosesse kokku 10 satelliiti.

Programmi eesmärgiks on oluliselt parandada kaugseireks kasutatavate andmete kättesaadavust, mis aitaks parandada nii radaripiltide resolutsioon kui edastussagedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles