Sven Mikser: ükski valitsus pole osutunud alaliseks

Argo Ideon
, poliitika- ja majandus­­analüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Sven Mikser.
Kaitseminister Sven Mikser. Foto: Toomas Huik

Sotsiaaldemokraatide esimees, kaitseminister Sven Mikser (40) ei välista Postimehe usutluses, et ka pärast riigikogu valimisi 2015 kujuneb võimuliit SDE-Reformierakonna teljel.

Oli see suur pettumus, et te välisministriks ei saanud?

Ei vähimatki pettumust. Minu praeguse kaitseministriks oleku ja 12 aasta taguse vahel on kaks suurt erinevust. Üks - siis ma hüppasin pea ees tundmatus kohas vette, nüüd ma teadsin inimesi ja teemat. Teine erinevus -  toona tulin naha ja karvadega kaitseministriks, aga nüüd pean kaitseministrina juhtima ka erakonna valimistele. Seda on kindlasti lihtsam teha tuttavast majast ja sellisest ametist, kus pool aega ei tule lennukis olla.

Kaitseministeerium on ka kujunenud Eestis selleks ministeeriumiks, mida juhib koalitsioonipartneri esimees. Ma olen siin kolmas erakonnajuht järjest, nii et kindlasti ei saa keegi väita, et kaitseministri koht on kuidagi väheväärikas.

Kui palju inimestest majas on samad, kes teie eelmisel kaitseministriajal?

Neid on ja mida tipule lähemal, seda rohkem. Tänane kantsler Mikk Marran oli siin majas olemas juba sel ajal, kui mina minister olin. Ta on kindlasti selles valitsuses üks paremaid kantslereid.

Praegust kaitseväe juhatajat Riho Terrast tunnen samuti sellest ajast, kui esimest korda minister olin. Esimest korda kohtusin temaga 2002 Müncheni julgeolekukonverentsil, kui ta oli atašee Saksamaal.

Tänast valitsust nimetab IRL järjekindlalt ajutiseks valitsuseks. Kui ajutine ta siis on?

Minu andmetel ei ole ükski senine valitsus osutunud alaliseks. Pärast riigikogu valimisi tuleb uus valitsus.

Arvestades seda, et Keskerakond on keerulises olukorras ja tema koostöövõime on üsnagi pärsitud, siis mida järjekindlamalt IRL end puhevile ajab ja mängib eeskätt Reformierakonna, aga ka laiemalt tänase valitsuse vastu, seda kasinamad on kindlasti ka nende šansid järgmisse valitsusse pääseda. See võib muuta tänase koalitsiooni pikaajalisemaks kui valimisteni jäänud aeg.

Reformierakond on tavaliselt visanud liiga tugevaks saanud võimupartneri valitsusest välja, või siis teda valimisteni nõrgestanud ja talle halbu uudiseid kuhjanud. Umbes nagu Angela Merkel tegi Saksamaal liberaalidega, kes viimati parlamenti ei saanudki. Kas te ei karda, et sotsidega juhtub midagi sarnast?

Ei karda. Ega see tegutsemisloogika ei ole jäänud meile märkamata. Reformierakond on tekitanud endast nö paratamatu koalitsioonipartneri. Respekt, et nad on olnud osavad poliittehnoloogid ja tabanud situatsioone. Kuid teinekord on nad ka lugenud olukordi valesti.

Tänases situatsioonis võib juhtuda, et sotsiaaldemokraadid on hoopis paratamatum koalitsioonipartner ükskõik millise koalitsiooni moodustamiseks, kui Reformierakond. Aga ma ei välista, et ka järgmine koalitsioon tuleb SDE-Reformierakonna vahel ning siis juba, ma usun, sotsiaaldemokraatide juhtimisel.

Loe intervjuud Sven Mikseriga täies mahus reedese Postimehe paberlehest või Postimees Plussist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles