Eesti sõlmis diplomaatilised suhted Kesk-Aafrika Vabariigiga

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõlmis täna Brüsselis diplomaatilised suhted Kesk-Aafrika Vabariigiga. Sellekohasele kommünikeele kirjutasid alla peaminister Taavi Rõivas ning Kesk-Aafrika Vabariigi välisminister Toussaint Kongo-Doudou.
Eesti sõlmis täna Brüsselis diplomaatilised suhted Kesk-Aafrika Vabariigiga. Sellekohasele kommünikeele kirjutasid alla peaminister Taavi Rõivas ning Kesk-Aafrika Vabariigi välisminister Toussaint Kongo-Doudou. Foto: Valitsuse pressibüroo

Eesti sõlmis täna Brüsselis diplomaatilised suhted Kesk-Aafrika Vabariigiga. Sellekohasele kommünikeele kirjutasid alla peaminister Taavi Rõivas ning Kesk-Aafrika Vabariigi välisminister Toussaint Kongo-Doudou.

Rõivas ütles samal kohtumisel Kesk-Aafrika Vabariigi presidendi Catherine Samba-Panzaga ning teda saatvate ministritega, et Eesti jälgib arenguid Kesk-Aafrika Vabariigis tähelepanelikult.

«Me loodame, et julgeoleku- ja humanitaarolukord teie riigis paraneb,» ütles Rõivas. «Eesti panustab selle eesmärgi saavutamisse oma sõjaväeüksusega. Esmatähtis on peatada vägivald ning alustada kogukondadevahelise lepitusprotsessiga.»

President Samba-Panza tänas Rõivast Eesti toetuse eest ning tunnustas Eesti otsust osaleda Euroopa Liidu sõjalisel missioonil Kesk-Aafrika Vabariigis.

Täna lõppenud Euroopa Liidu ja Aafrika neljanda tippkohtumise raames oli peaminister Taavi Rõivasel ka mitmeid teisi kahepoolseid kokkusaamisi.

Lisaks Kesk-Aafrika Vabariigi kõrgetasemelisele delegatsioonile kohtus Rõivas Ghana ja Tuneesia presidendiga, Namiibia peaministriga, Angola asepresidendiga ning Botswana välisministriga.

Kõige rohkem tunti huvi Eesti e-riigi ja e-teenuste vastu. Rõivas tutvustas Eestit kui riiki, kus on välja töötatud ja edukalt rakendatud palju e-riigi lahendusi.

«Eesti on igati valmis koostööks, et aidata teil üles ehitada Eesti e-riigi infosüsteemiga sarnane süsteem,» ütles Rõivas. «See on ka võimalus Eesti ettevõtetele, kes oma teenuseid saavad osutada.»

Ta kinnitas Eesti kogemustele toetudes, et süsteem on kindel, tagades vajaliku infovahetuse ning olles vastavuses vajalike andmekaitse standarditega.

Kohtumistel arutati ka majandussuhteid, investeerimisvõimalusi ning kodanikuühiskonnaga seonduvaid küsimusi. Peaminister Rõivas osutas, et algatus «Teeme ära!», millega on ühinenud üsna mitmed Aafrika riigid, pärineb Eestist.

Tuneesia presidendi Moncef Marzoukiga oli jutuks ka viisavabadus. Mullu septembris kirjutasid Eesti ja Tuneesia välisministrid alla diplomaatiliste passide viisavabadusleppele. Rõivas esitas Eesti soovi avardada ka tavapasside omanike reisimisvõimalusi.

«Ma loodan, et Tuneesia on valmis võimaldama viisavabaduse kõigile Eesti kodanikele, nii nagu see on enamiku Euroopa Liidu riikide kodanike puhul,» ütles Rõivas.

President Marzouki kinnitas, et toetab Eesti soovi.

Täna Brüsselis lõppenud neljandal Euroopa Liidu ja Aafrika tippkohtumisel arutasid Euroopa ja Aafrika riigipead ning valitsusjuhid suhete hetkeseisu, majandusküsimusi, julgeolekuolukorda ning migratsiooniprobleeme.

Kohtumisel võeti vastu ühisdeklaratsioon ning üle-eelmisel tippkohtumisel kinnitatud ühisstrateegia teejuht järgmiseks kolmeks aastaks, kus on defineeritud viis prioriteetset koostöövaldkonda: rahu ja julgeolek, demokraatia ja inimõigused, inimareng ja jätkusuutlik kasv ning globaalsed küsimused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles