Kaas: NATO ja Venemaa vahel pole lepingut, et Lääs ei paiguta vägesid Ida-Euroopasse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Kaas
Kaarel Kaas Foto: Peeter Langovits

Ajakirja Diplomaatia peatoimetaja Kaarel Kaasi sõnul ei vasta tõele Venemaa välisminister Sergei Lavrovi väide, et NATO rikkus kokkulepet, mille järgi ei saa lääneriigid rajada mingit alalist sõjalist kohalolekut Ida-Euroopa territooriumile.

«Venemaa juhtkonna poolt on viimasel ajal tulnud niivõrd palju jama, et ma kõikvõimalikele avaldustele liiga palju tähelepanu ei pööraks, NATO ja Venemaa vahel ei ole olnud lepingut, et NATO ei paiguta üksusi Ida- või Kesk-Euroopasse, see on venelaste väljamõeldis,» ütles Kaas «Aktuaalsele kaamerale», vahendas ERR Uudised.

«Siiamaani on Venemaa kuhjanud Läänemere piirkonda relvastust ilma igasuguste provokatsioonideta kas NATO või tema liikmesriikide poolt, Ukraina ründamisele ei eelnenud ka mingisuguseid Venemaa vastu suunatud samme, selles plaanis on pigem aktuaalsem ja adekvaatsem küsimus, kuidas Venemaa edasi agressiivseid samme pigem heidutada,» selgitas ta.

Kaas lisas, et Venemaa üldine usaldusväärsus rahvusvaheliste suhete süsteemis ja tema poliitikute allkirjade tõsiseltvõetavus on praeguste sündmuste valguses sügava kahtluse all.

Venemaa on ühepoolselt oma kaitsekulutusi hüppeliselt suurendanud juba viimased viis kuni kuus aastat ning tõenäoliselt tuleb Lääne ja NATO vahel nüüd pingelisemaste suhetega aeg, leidis Kaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles