Prantsusmaal peeti ebolahirmu tõttu kinni Guineast tulnud lennuk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Guineas tegelevad haiguspuhangu ohjeldamisega ühingu Piirideta Arstid liikmed.
Guineas tegelevad haiguspuhangu ohjeldamisega ühingu Piirideta Arstid liikmed. Foto: SCANPIX

Guineast tulnud Air France'i lennuk pandi Pariisis täna ebolahirmu tõttu kaheks tunniks karantiini, sest meeskond kahtlustas, et ühel reisijal võis olla surmav viirus.

Lend Guinea pealinnast Conakry'st maandus Pariisi Charles De Gaulle'i lennujaamas 5.28 hommikul ja selle pardal oli 187 reisijat ning 11 meeskonnaliiget.

Viiruse levimise paanika põhjustas lennukis määrdunud tualett, mille puhul kahtlustati, et määrija võis olla viiruskandja – lisaks palavikule ja veritsemisele põhjustab ebola ka ränka kõhulahtisust.. Kõigil pardalolijatel kontrolliti palavikku, et teha kindlaks, ega keegi neist potentsiaalne ebolaviiruse kandja ei ole.

Air France'i esindaja sõnul selgus aga, et ühelgi pardalolnuist polnud palavikku, mistõttu leiti, et nende maale lubamine on siiski ohutu.

Guineas on võimud aasta algusest saadik teatanud juba 134-st võimalikust ebolajuhtumist, 86 neist on lõppenud surmaga. Haiguspuhangutest on teatanud ka Libeeria ja Mali.

Prantsusmaa alustas raevukat võitlust viirusega. Guinea, endine Prantsuse koloonia Lääne-Aafrikas, on äärmiselt oluliseks lennuliikluse sõlmpaigaks piirkonnas.

Troopiline Ebola veritsuspalavik on alates esmakordsest tuvastamisest 1976. aastal nõudnud ligi 1600 inimese elu. Viirus tuvastati esimesena Kongo Demokraatlikus Vabariigis, praegune puhang on esimene Aafrika lääneosas.

Viiruse vastu pole siiani ei vaktsiini ega ravimit. See tabab peaasjalikult 15-65-aastaseid inimesi ning juba nakatunud inimestest sureb viirustüvest sõltuvalt 25-90 protsenti haigestunutest.

Siiani vaid Aafrika riikides levinud Ebola toob kaasa palaviku, lihasvalu, nõrkuse, oksendamise, kõhulahtisuse ja peatamatu verejooksu. Tõbi levib metsloomadelt inimestele ja inimestelt inimestele. Nakkust kannavad veri, higi, väljaheited, samuti võib Ebola viiruse saada seksuaalsel teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles