NATO kindral: tänu Afganistanile on allianss tugevam kui iial varem

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO sõjalise komitee aseesimees kindralleitnant Mark O. Schissler kohtus täna kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrasega ning rääkis alliansi plaanidest NATO kaitsmisel.
NATO sõjalise komitee aseesimees kindralleitnant Mark O. Schissler kohtus täna kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terrasega ning rääkis alliansi plaanidest NATO kaitsmisel. Foto: Toomas Huik

Tänu Afganistani rahvusvaheliste julgeolekuabijõudude (ISAFi) missioonile, kus liitlased on pidanud rohkem kui kümme aastat järjest sünkroonis reaalse sõja tingimustes tegutsema ja igal aastal tuhandeid sõdureid välja panema, on ka NATO operatsiooniline võimekus praegu parem kui iial varem, ütles täna Tallinnas antud pressikonverentsil NATO sõjalise komitee aseesimees kindralleitnant Mark O. Schissler.


«Me oleme näinud, kuidas meie liikmed panustavad tuhandeid sõdureid aastas ISAFi missioonile,» märkis Schissler. «Mina hindaksin NATO operatsioonilise võimekuse taseme praegu kõigi aegade parimaks tänu koos tegutsemise aktiivsusele ja sagedusele.»

Samas möönis Schissler, et alliansi ambitsioon Euroopas saab olema märkimisväärselt teistsugune kui Afganistanis tehtu. Tema sõnul on aga just tänu sellele, et Afganistanis valmistutakse otsi kokku tõmbama ja ISAFi mandaat lõpeb käesoleva aasta 31. detsembril, juba enne Euroopa julgeolekusituatsiooni järsku muutumist Ukraina sündmuste tagajärjel, arutatud, kuidas NATO omaenese julgeolekuvajaduste eest paremini hoolitseda saaks.

Praeguseks juba umbes aasta on NATO arutanud, kuidas hoida Afganistanis tekkinud koostegutsemise taset ka siis, kui see välismissioon läbi on. «Ainus viis sellini jõuda, kui koos ei tehta operatsiooni, on koos õppuste korraldamine,» märkis Schissler ning lisas, et kuigi varasemast tihedamat alliansi õppuste kava hakati kavandama küll juba varem, aga nüüd on see ka uues mõttes kasulik.

«Tulekul on laiahaardeline õppuste komplekt,» lubas ta. «Norfolki staap töötab iga päev selleks, et panna meie vägedele kokku parim kombinatsioon õppustest selleks, et nad oleksid valmis. Nii oleme me valmis tulevikuks ja see vastab ka olukorrale, mida me näeme praegu.»
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles