Autorollo istungi võtmetunnistajal olid mälulüngad

Katariina Krjutškova
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autorollo eeslistung tänavu juunis.
Autorollo eeslistung tänavu juunis. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Täna Harju maakohtus peetud Autorollo istungil küsiti võtmetunnistajalt Siim Roodelt ligi sadakond küsimust, kuid ta ei suutnud enamusele neist vastata.

Roode firma sai Autorollo osanikuks 2010. aasta aprillis, enne seda kuulus ettevõte keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse isale Väino Pentusele. Roodet peetakse keskkonnaministri ja tema abikaasa Rain Rosimannuse usaldusisikuks. Teda kahtlustatakse selles, et ta on aidanud poliitperel veofirma varast tühjaks teha.

Istungil küsitleti Roodet üle nelja tunni. Talle esitati ligi sadakond küsimust, millele kõige sagedasemad vastused olid «ma ei tea» või «ma ei mäleta». Hagejad laskusid küsitlemisel peenetesse detailidesse, mistõttu Roode ägestus. Kohtunik Anu Uritam pidi tunnistajat korrale kutsuma noomitusega, et kohtusaalis ei sõimelda.

Roode väitis, et ta pole kordagi Pentus-Rosimannusega Autorollo teemasid arutanud ja tal pole aimugi, kuivõrd kursis võis olla Rain Rosimannus Autorollo käekäiguga. Samas ei eitanud Roode, et tunneb mõlemat osapoolt juba kümme aastat – ajast, kui ta oli Tallinna linnavolikogu liige.

Varem on ajakirjanduses avaldatud e-kirjasid, mille adressaatideks oli eelpool nimetatud kolmik. Roode väitis, et suhtles Rain Rosimannusega, sest tema äi ja Autorollo juhatuse liige Väino Pentus ei lugenud e-kirjasid.

Roode sõnul oli tema rolliks Autorollo juures osutada õigusabi ja pidada läbirääkimisi võlausaldajatega. Ta lisas, et tal oli sel ajal umbes 150 klienti ning seega on võimatu mäletada neli aastat tagasi ühe firmaga seotud detailset asjaajamist.

Autorollo heaks töötas ajutiselt finantsnõustaja Erkki Kibbermann, kes väitis eilsel istungil, et viis ühe dokumendipaki Roode käsul Autorollo raamatupidajale Maris Metsisele. See on oluline detail, sest väidetavalt sisaldas see dokumendipakk ka kolme miljoni krooni väärtuses võltsimiskahtlusega sularahalepinguid Roman Moiseevile ja Est-Trade Groupile.

Kahtlustatakse, et nende lepingute eesmärgiks oli viia raha pankrotistuvast Autorollost välja. Varem on laenu saanud Pihkva ettevõtja Moiseev väitnud, et pole enda sõnul seda raha saanud ja tema allkiri lepingus on võltsitud.

Eile tunnistusi andnud raamatupidaja Metsis sõnas, et ehkki temas äratasid need lepingud kahtluseid, sisestas ta andmed käsu peale raamatupidamise 2009. aasta andmetesse.

Roode aga väitis, et ta ei mäleta dokumendipaki üleandmist ja käskluste jagamist Kibbermannile. Ta lisas, et ei tea ka võltsimiskahtlusega dokumentidest.

Täna andsid tunnistusi ka Autorolloga seotud ettevõtte Renaldo Investi endised juhatuse liikmed ja arvatavad variisikud Argo Hollo ja Martin Sillandi. Kahtlustatakse, et Renaldo Invest abistas veofirmat varast tühjendamisel. Ettevõtte juhatuse liikmed väitsid mõlemad, et ka nendele andis korraldusi Roode. «Ma pole selle protsessi aju,» märkis Hollo, andes mõista, et tema polnud selles ettevõttes otsustaja.

Kuna eilsel istungil venis Roode küsitlemine pikale, ei jõutud enam üle kuulata Väino Pentust. Tema kutsutakse tunnistusi andma hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles