Gazprom nõuab Ukrainalt gaasivõla eest 11 miljardit dollarit

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi peahoone Moskvas
Gazpromi peahoone Moskvas Foto: AP / Scanpix

Gazpromi hinnangul peab Ukraina Venemaale täies ulatuses tagasi maksma viimase nelja aasta jooksul gaasihinna soodustuse tõttu maksmata summad ehk umbkaudu 11,4 miljardit dollarit.

Ukraina valitsus kavatseb pöörduda Stockholmi abritraažikohtusse, kui Venemaa ei soostu läbi rääkima Ukrainale müüdava gaasi hinna üle, mida on sel nädalal tõstetud ligi kaks korda, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Ukraina peaministri hinnangul ei suutnud Venemaa Ukrainat militaarvahenditega alla neelata ning proovib nüüd taas kasutada gaasi välispoliitilise vahendina.

Gazpromi juhatuse esimees Aleksei Miller ütles, et 11,4 miljardit USA dollarit on see summa, mida Vene valitsus ja Venemaa eelarve ei saanud, Venemaa maksis aga lepingu pikendamisel nii, et Musta mere laevastik saaks olla Ukrainas Sevastoopolis maini 2017. aastal, see tähendab et Venemaa maksis Milleri sõnul avanssi.

Teatavasti tühistas Venemaa kolmapäeval Harkivi kokkuleppe, millega Ukraina sai gaasi turuhinnast tunduvalt odavamalt, mis tähendab, et nüüd maksab maagaas Ukrainale ligi 500 dollarit tuhande kuupmeetri eest, mis on umbes kaks korda rohkem kui Euroopa riikidele kehtestatud tasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles