Pyongyang: Lõuna-Korea raketikatsetus oli farss

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdurid erinevat tüüpi rakettide juures.
Põhja-Korea sõdurid erinevat tüüpi rakettide juures. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea arvustas laupäeval Lõuna-Korea kahe nädala tagust ballistilise raketi katsetust, nimetades seda farsiks, mille abil Soul üritab demonstreerida oma sõjalist tugevust.

«On väga irooniline, et [Lõuna-Korea] väidab, nagu oleks neid saatnud suur edu, kui nad katsetasid ballistilist raketti, mille tegevusraadius on kõigest 500 kilomeetrit,» vahendas riiklik uudisteagentuur KCNA Põhja-Korea relvajõudude kõneisiku sõnu.

«See farss tõi neile ainult häbi,» lisas ta.

Lõuna-Korea teatas reedel, et katsetas 23. märtsil ballistilist raketti, mis suudab toimetada ühe tonni kaaluva lõhkepea kuni 500 kilomeetri kaugusele. See tähendab, et uue raketi tegevusraadiuses on kogu Põhja-Korea territoorium.

Veel kuu aega tagasi näis kahe Korea suhetes esinevat «sula», kahe riigi diplomaadid pidasid kõnelusi ning Korea sõjas lahutatud perekonnad said üle kolme aasta taas kokku.

Seda ei paistnud häirivat ka veebruari alguses alanud Lõuna-Korea ja Ühendriikide iga-aastased õppused.

Olukord Korea poolsaarel hakkas pingestuma eelmisel kuul pärast stalinistliku riigi raketikatsetusi, mille käigus tulistati välja kümneid lühimaa- ja kaks keskmaaraketti.

Esmaspäeval tulistas Pyongyang kolmetunnise lahinglaskmise õppuste käigus välja pool tuhat mürsku, millest umbes sada kukkus lõunanaabri vetesse. Lõuna-Korea avas omapoolse tule poole tunni jooksul.

Pooled ei paistnud tulistavat kindlaid sihtmärke, suunates tule merele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles