Omavalitsuste infosüsteem VOLIS on kasutusvalmis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment VOLISe kodulehest.
Fragment VOLISe kodulehest. Foto: kov.riik.ee/projektid/volis/

Täna toimus Jõgeva linnavolikogus kohaliku omavalitsuse internetipõhise infosüsteemi VOLIS pilootprojekti avaüritus.

Süsteem valmis Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi toel, teatas siseministeeriumi pressiesindaja.

VOLIS järgib e-valitsemise parimaid tavasid ning aitab kaasa lihtsamale ja kiiremale asjaajamisele kohalikes omavalitsustes. Süsteemi tarkvara saavad kasutada kõik Eesti
omavalitsused.

Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul toetab VOLISe kasutuselevõtt osalusdemokraatiat ning muudab omavalitsuse otsustusprotsessi avatumaks.

«Linna- ja vallavalitsuste ning volikogude uus infosüsteem võimaldab kodanikel jälgida reaalajas omavalitsuste istungeid. See on suur samm kohalike e-teenuste arengus,» ütles regionaalminister.

Infosüsteem on avatud lähtekoodiga ning kasutuslitsentsi omanik on riik, mis võimaldab VOLISt edasi arendada. «Kuigi riikide omavalitsussüsteemid on erinevad, võib tulevikus osutuda võimalikuks tarkvara rakendamine ka välisriikides,» lisas Kiisler.

Kiisleri sõnul võimaldab uus avalik teenus senisest enam kaasata omavalitsuse tegemistesse kohalikku elanikkonda. «VOLIS loob oma töökeskkonna volikogude ja kohalike omavalitsuste liikmetele ning näitab interneti vahendusel istungisaalis toimuvat koos päevakorra materjalidega ka avalikkusele. Lisaks saab reaalajas jälgida istungi protokolli valmimist,» selgitas Kiisler.

VOLISe projektijuht Henri Pook sõnas, et e-riigi võimalusi täiustava VOLISe pilootprojekt Jõgevamaal tekitas suurt huvi infosüsteemi vastu. «Valmisolekut VOLISe
kasutuselevõtmiseks on väljendanud kõik Jõgevamaa omavalitsused ehk kolm linna ja kümme valda. Samuti on ka teised Eesti omavalitsused huvi üles näidanud.»

VOLISt saavad kasutada registreeritud kasutajad ID-kaardi või mobiil-ID abil. «Süsteemi registreeritud kasutajateks saavad VOLISega liitunud omavalitsuste volikogude ja juhtorganite liikmed ning ametnikud. Kodanikel pole istungi jälgimiseks ja materjalide lugemiseks vaja ennast sisse logida,» lisas Pook.

VOLIS valmis regionaalministri valitsemisalas ning tarkvara arendajaks oli riigihankega valitud ettevõte Smartlink OÜ. Tarkvara funktsionaalsus- ja turvaauditi viis läbi Cybernetica AS ning projekti õigusnõustaja oli Auksmaa, Madal ja Partnerid OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles