Kiiev: pühapäevaste meeleavalduste taga on Putin

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed protestijad pühapäeval Harkivis.
Venemeelsed protestijad pühapäeval Harkivis. Foto: SCANPIX

Venemeelsed hõivasid pühapäeval kolmes Ukraina linnas hooneid, Ukraina valitsuse hinnangul on vägivaldseks kujunenud meelavalduste taga Venemaa president Vladimir Putin.

Meeleavaldajad hõivasid pühapäeval kolmes Ukraina linnas - Donetskis, Luganskis ja Harkivis - oblastihooneid, lehvitasid vene lippe ning nõudsid Venemaaga liitumiseks samasugust referendumit, nagu viidi läbi Krimmis, vahendas Reuters.

Ukraina siseminister Arsen Avakov lubas Ida-Ukrainas korra ilma vägivallata taastada. Avakov süüdistas Ukraina idaosas pühapäeval tekkinud pingetes endist presidenti Viktor Janukovõtšit, kes on ministri sõnul koos Vladimir Putiniga tegelikkuses pingete tekitamise taga.

«Putin ja Janukovõtš tellisid ja maksid viimase separatistide meeleavalduste laine eest. Inimesi, kes kogunesid, ei ole küll palju, kuid nad on väga agressiivsed,» sõnas Avakov suhtlusvõrgustikku Facebook postitatud avalduses.

«Olukord saab kontrolli alla ilma verevalamiseta. Selline käsk on andnud ka korrakaitsjatele. Kuid tõsi on see, et mitte keegi ei tolereeri rahulikult meeleavaldajate käitumist, mis ei ole kooskõlas seadustega.»

Ukraina kirdeosas asuvas Harkivis hõivasid venemeelsed pühapäeva õhtul rünnakuga oblastivalitsuse hoone. Ida-Ukrainas Donetski linnas murdis umbkaudu 50 venemeelset protestijat pühapäeval läbi miilitsaahelikust ja tungis oblastivalitsuse hoonesse. Suurem meeleavaldus korraldati ka Luganskis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles