Loe, kuidas jõudsid uurimisinfo kohaselt Hannes Rummu e-kirjad uudishimulike keskerakondlasteni

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakondlased Priit Toobal ja Lauri Laasi.
Keskerakondlased Priit Toobal ja Lauri Laasi. Foto: SCANPIX

Hannes Rummu teadmata tema e-kirjade salvestamine, välja printimine ning Keskerakonnale edastamine ei olnud niivõrd puhalt Sotsiaaldemokraatliku Erakonna noorpoliitiku Ivor Onksioni initsiatiiv, vaid teda kallutasid seda tegema keskerakondlased Priit Toobal ja Lauri Laasi, selgub veebruari lõpus peaprokuröri Norman Aasa poolt õiguskantslerile esitatud avalduses, milles Aas teeb ettepaneku võtta saadikupuutumatus riigikogu liikmetelt Toobalilt ja Laasilt.

Peaprokuröri koostatud avalduses seisab, et prokuratuuri käsutuses oleva info kohaselt kallutas Lauri Laasi alates 2011. aasta veebrarist toimunud kohtumistel, samuti ka telefoniteel ja meilitsi peetud vestlustes, korduvalt toonast Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liiget Ivor Onksioni jätkama erakonnas Tallinna linnavolikogu aseesimees Jaak Juske nõuniku ametikohal, et koguda andmeid Tallinna linnapea Edgar Savisaare vastu umbusalduse esitamisega seonduva kohta.

See teokirjeldus erineb suuresti poliitikute toonastest väljaütlemistest, mille järgi oli kirjade vargus SDE noore poliitiku Onksioni enda isiklik initsiatiiv.

Taotluse kohaselt kallutas Priit Toobal mõni kuu hiljem, 19. aprillil,  MSN Messengeris peetud vestluses Ivor Onksionit koguma teavet kõige selle kohta, mis on seotud Tallinna linnapea Edgar Savisaare vastu umbusalduse esitamisega, sotside rahaasjadega ja SDE liikmete omavahelistest suhetega.

Ivor Onksion nõustus Priit Toobali palvega vastavat teavet koguda ning edastada seda Lauri Laasile ja Priit Toobalile, seisab peaprokuröri taotluses.

Taotluses esitatud uurimisinfo kohaselt avas nooruke Onksion täpselt kaks kuud hiljem oma kodus Madala tänaval juhuslikult võimaluse tööarvutis Hannes Rummu teadmata ja tema loata siseneda viimase G-maili kontole. Iseenesest mõistetavalt ei jätnud Onksion leidu enda teada, vaid teatas avastusest Toobalit ja Laasit. Juba järgmisel päeval asus Onksion välja printima Rummu elektronkirju, et need siis hiljem keskerakondlastele edasi anda.

Uurimise käigus kogutud info kohselt kogus ja salvestas Onksion keskerakondlaste «kallutatusest ajendatuna» kahel päeval, 20. ja 30. juulil Hannes Rummu elektronpostkastist andmeid ja manuseid ning edastas 30. juulil kogutud info e-kirja manuses ka Lauri Laasile.

«30.06.2011 kell 23.36 elektronkirjaga edastas Lauri Laasi Ivor Onksionilt saadud elektronkirja koos selle manusega, milleks oli 30.06.2011 kell 15.12 saabunud elektronkiri koos manusega, Edgar Savisaarele,» seisab peaprokuröri avalduses esitatud teokirjelduses.

19. juulil kohtusid Laasi ja Onksion kesklinna piiril Tartu maanteel asuvas kohvikus, kus Laasi Rummi elektronkirjavahetuse paberil trükituna enda valdusesse sai. Peagi jagas ta pabereid ka oma erakonnakaaslase Priit Toobaliga, selgub kohtueelse menetluse käigus kogutud tõenditest.

2012. aasta jaanuaris, kui Keskerakonna büroost leiti läbiotsimise käigus ligi 450 lehekülge SDE poliitiku Hannes Rummu erakirjavahetust, teatas Onksion, et võttis laual vedelenud paberid kaasa sotsiaaldemokraatide juurest lahkudes, et kirjutada nende põhjal artikkel ajalehte Kesknädal. Ka Toobal kinnitas toona, et kirjade vargus oli Onksioni isiklik initsiatiiv.

Riigiprokuratuur esitas täna saadikupuutumatuseta jäänud keskerakondlasest riigikogu liikmetele Priit Toobalile ja Lauri Laasile kuriteosüüdistuse ja saatis nad kohtu ette, samuti sai juriidilise isikuna süüdistuse Keskerakond.

Vaata prokuratuuri taotlusi Laasilt ja Toobalilt saadikupuutumatuse äravõtmiseks SIIT ja SIIT.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles