USA merevägi on lähedal mereveest kütuse tootmisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväelased riigi esimese presidendi George Washingtoni järgi nime saanud lennukikandjal.
USA mereväelased riigi esimese presidendi George Washingtoni järgi nime saanud lennukikandjal. Foto: SCANPIX

USA merevägi usub, et on pärast mitut aastakümmet töötanud välja meetodi, kuidas toota mereveest laevakütust.

USA sõjalaevastikku kuulub 15 tankerit ning ainult lennukiemalaevad ja osa allveelaevu töötab tuumakütusega. Kõik ülejäänud laevad vajavad tankimist tankerite abil. USA sõjaväe eesmärk on vabaneda täielikult nafta sõltuvusest.

Viitseadmiral Philip Cullom kuulutas, et nüüd ollakse jõutud olulisse pöördepunkti.

Nüüd on USA teadlased leidnud mooduse, kuidas eraldada mereveest süsihappegaas ja vesinik ning muuta need katalüüsi teel kütuseks, mida saaksid kasutada laevad ja ehk ka lennukid. See tähendaks tankerite sõltuvusest vabanemist.

Keemik Heather Willauer, kes on üle kümne aasta selle projekti kallal töötanud, ei suuda varjata oma vaimustust.

«Esimest korda oleme suutnud luua tehnoloogia, mis võimaldab saada mereveest üheaegselt süsihappegaasi ja vesinikku. See on suur läbimurre,» rõhutas ta. Järgmine samm on toota seda tööstuslikus koguses. Kuid enne seda loodetakse koostöös ülikoolidega suurendada kättesaadava süsihappegaasi ja vesiniku kogust.

Cullom lisas, et oluline kasu on selles, et sellisel moel saadavat kütust saab kasutada olemasolevates laeva- ja lennukimootorites.

Ainult et teadlased hoiatavad, et möödub veel vähemalt 10 aastat, enne kui laevad on pardal suutelised uut kütust tootma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles