Ševtšuk kutsub Moldovat andma Transnistriale luba liituda Venemaaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Sevtšuk.
Jevgeni Sevtšuk. Foto: SCANPIX

Separatistliku Transnistria juht Jevgeni Ševtšuk kutsus Moldova poliitikuid kaaluma piirkonnale loa andmist ühineda Venemaaga.

«Meie unistus on õitsev ja iseseisev Transnistria koos Venemaaga,» ütles Ševtšuk aastakõnes. «Käes on aeg langetada otsuseid Transnistria üle.»

Moldova ametiisikud hoiatasid märtsis võimaluse eest, et Venemaa võib korrata Krimmi stsenaariumit Transnistrias, mille võimuesindajad pöördusid Kremli poole palvega võtta piirkond oma kontrolli alla.

«Kutsun Moldova poliitikuid tegema tarka, julget ja vastutustundlikku otsust ja alustama arutelusid kehtiva olukorra legaliseerimiseks,» ütles Transnistria liider, kelle sõnul tugevdaks see stabiilsust piirkonnas.

Venemaast majanduslikus sõltuvuses poole miljoni elanikuga Transnistria kuulutas end iseseisvaks 1990. aastal ja lõi Moldovast lõplikult lahku 1992. aastal pärast kodusõda, kuid ükski riik, sealhulgas ka Venemaa, pole seda tunnustanud.

2006. aastal hääletasid Transnistria elanikud referendumil ülekaalukalt Venemaaga ühinemise poolt ja piirkonnas paikneb 1500 Vene sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles