Lucas: Venemaa kodakondsuspoliitika on Ukrainale väga ohtlik

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirja The Economist välistoimetaja Edward Lucas.
Ajakirja The Economist välistoimetaja Edward Lucas. Foto: Mihkel Maripuu

Ajakirja The Economist Ida- ja Kesk-Euroopa korrespondent Edward Lucase hinnangul on Venemaa uue kodakondsuspoliitika loomine halb uudis, sest Moskva on nn passistamise taktikat varem teistes riikides enda huvides ära kasutanud.

Alguses tahtsid duumasaadikud anda õiguse taotleda Vene kodakondsust kõigile vene keele oskajatele, kui nemad või nende esivanemad on alaliselt elanud Venemaa, NSV Liidu või Vene impeeriumi territooriumil, see oleks aga automaatselt avanud ukse migratsioonitulvale Kesk-Aasiast, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Nüüd aga tehti parandus, mille järgi saavad ainult need, kes elasid praeguses Vene Föderatsioonis, tema territooriumil NSV Liidus või Vene impeeriumis, taotleda endale vene keele oskaja ametlikku staatust, see parandus välistab Kesk-Aasia elanikud,» selgitas politoloog Pavel Svjatenkov.

«Loomulikult ma arvan, et see on üsna halb uudis, sest sellist «passistamise» taktikat kasutasid venelased Lõuna-Osseetias, Abhaasias, Transnistrias, Krimmis ja teistes kohtades, see on viis, kuidas luua suur hulk Vene kodanikke, kelle kohta Kreml võib öelda, et tal on mingisugune kohustus neid kaitsta,» arutles Lucas.

«Ma arvan, et kui nad oleksid seda teinud kaua aega tagasi, siis see oleks olnud hea, sest Eestis oleks seeläbi vähem mittekodanikke, riigi jaoks on parem omada kodanikke kui mittekodanikke, praegusel ajal on see aga vägagi murettekitav käik,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles