Rootsi salajased kerjusteläbirääkimised jooksid karile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustlased
Mustlased Foto: SCANPIX

Rootsi on mitu kuud avaldanud Rumeeniale survet, et see kasutaks Euroopa Liidu toetusi mustlaste olukorra parandamiseks. Kinnisena peetud läbirääkimised on jooksund karile Rumeenia kangekaelsuse tõttu, kirjutab Dagens Nyheter.

«Olen vihane, kurb ja pettunud. Kuid me ei anna järele,» rääkis Rootsi Euroopa asjade minister Birgitta Ohlsson.

Rootsi soovib näha, et Rumeenia kasutaks ELi struktuurifondide abirahasid vaeste kodanike elamistingimuste parandamiseks.

Praeguse seisuga kasutab Rumeenia neist rahasumadest vähem kui kolmandiku. Mustlastest vähemuseni jõuab aga murdosa rahast.

Rootsi sooviks saata Bukaresti ELi liikmesriikide ekspertkomisjoni, et konsulteerida abirahade kasutamist, kuid Rumeenia vastustab Euroopa Komisjoni ja liikmesriikide sekkumist, kirjutab Dagens Nyheter.

Rootsi plaanib täna panna komisjoni suunas teele ettepanekute paketi ja seda ilma Rumeenia allkirjata. Rootsi loodab, et komisjon avaldab Rumeeniale survet ekspertide Bukaresti saatmiseks.

Rootsi tänavatel liikuvad kerjused on põhiliselt pärit Rumeeniast. Minister Ohlssoni sõnul ei takista Rootsi ettepanek nende vaba liikumist ega keelusta kerjamist, vaid hoopis aidata hädalisi olemasolevate rahadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles