Euroopa Komisjon tahab droonid ohutumaks muuta

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Droon ehk tsiviilotstarbeline mehitamata õhusõiduk.
Droon ehk tsiviilotstarbeline mehitamata õhusõiduk. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon tegi täna ettepaneku kehtestada ranged standardid kaugjuhitavate õhusõidukite kasutamiseks, mis need ohutumaks muudaks.

Uued standardid käsitlevad ohutust, turvalisust, eraelu puutumatust, andmekaitset, kindlustust ja vastutust.

Nende eesmärk on võimaldada Euroopa ettevõtjatel tõusta üleilmseks liidriks tsiviilotstarbeliste mehitamata õhusõidukite ehk droonide tehnoloogia turul, tagades samal ajal kõik vajalikud kaitsemeetmed.

«Tsiviilotstarbeliste droonide abil saab kindlaks teha maantee- ja raudteesildade kahjustusi, jälgida loodusõnnetusi ning pihustada ülimalt täpselt taimekaitsevahendeid. Tulevikus võivad nad teile kätte toimetada isegi internetipoest tellitud raamatuid,» ütles transpordiküsimuste eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Siim Kallas.

Mõningate hinnangute kohaselt võib see järgmise kümne aasta jooksul moodustada 10 protsenti lennundusturu väärtusest ehk 15 miljardit aastas.

Kallas lisas: «Kaugjuhitavad õhusõidukid on juba oma olemuselt loodud piire ületama ja tootmisharu on veel lapsekingades. Just nii nagu ka suuremate õhusõidukite korral, on meil võimalus kehtestada ühtne eeskirjade kogum, mille igaüks saab võtta oma töö aluseks.»

Kuna ohutus on ELi lennunduspoliitika esmane prioriteet, lähtutakse uutes standardites põhimõttest, et droonide käitamisel tuleb tagada samasugune ohutustase kui mehitatud õhusõidukite puhul.

Euroopa Lennundusohutusamet hakkab välja töötama konkreetseid üleeuroopalisi kaugjuhitavate õhusõidukite standardeid.

Droonide kogutud andmed peavad olema kooskõlas asjakohaste andmekaitse-eeskirjadega ja andmekaitseasutused peavad jälgima isikuandmete kogumist ja töötlemist.

Komisjon hindab, kuidas tagada kõikide andmekaitse-eeskirjade kohaldamine kaugjuhitavate õhusõidukite suhtes, ja teeb vajaduse korral ettepanekuid eeskirjade muutmiseks või konkreetseteks suunisteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles