Rajoy: Kataloonia väljaspool Hispaaniat on mõeldamatu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy
Hispaania peaminister Mariano Rajoy Foto: SCANPIX

Hispaania peaminister Mariano Rajoy ütles teisipäevasel parlamendidebatil Kataloonia plaani üle iseseisvusreferendumi korraldamiseks, et «ei suuda kujutleda Katalooniat väljaspool Hispaania koosseisu».

«Kaitsen seisukohta, et Kataloonia peaks jääma Hispaaniasse, sest ma ei suuda kujutleda Hispaaniat ilma Katalooniata ega Katalooniat väljaspool Hispaaniat ja Euroopat,» ütles peaminister parlamendis. «Koos võidame kõik ja eraldi kaotame. Katalaani parlamendi taotlust pole võimalik rahuldada, sest põhiseadus seda ei võimalda.»

Hispaania parlament hääletab teisipäeval suure tõenäosusega maha iseseisvusreferendumi korraldamise Kataloonias. Ajakirjanduse prognoosi kohaselt hääletab 9. novembrile plaanitava rahvahääletuse vastu üle 80 protsendi parlamendisaadikutest.

Hispaania lagunemise on lubanud kindlalt ära hoida nii peaminister Mariano Rajoy Rahvapartei kui ka opositsioonilised sotsialistid.

Pole teada, milline on Kataloonia järgmine samm pärast seda, kui Hispaania parlament referendumi maha hääletab. Kataloonia regionaalvalitsuse juht Artur Mas on varem lubanud, et iseseisvuspüüdlused jäävad seaduste piiresse.

Hispaania konstitutsioonikohus otsustas märtsi lõpus, et Kataloonia iseseisvusreferendum on vastuolus Hispaania põhiseadusega.

Rahvahääletusel tahetakse küsida katalaanidelt, kas nende regioon peaks olema iseseisev riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles