Vahur Krafti ütlused VEB Fondi kohta on muutunud

Katariina Krjutškova
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Kraft.
Vahur Kraft. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kui varem püüdis Eesti Panga eksjuht Vahur Kraft tõestada, et Eesti Panga audit VEB Fondi kohta polnud tõene ja tema ei tea Vene ärimehest Aleksandr Mattist midagi, siis nüüd on ta nendes väidetes kahtlema hakanud.

Kraft väitis tänasel riigikogu uurimiskomisjoni istungil, et ei välista kohtumist ühe VEB Fondi saaga võtmetegija Aleksandr Mattiga. Komisjoni esimees Rainer Vakra nentis, et võimaliku kohtumise detaile Kraft siiski ei mäleta.

Samuti püüdis Kraft sügisel uurimiskomisjonile tõestada, et mullu jaanuaris Eesti Pangas VEB Fondi kohta tehtud audit ei vasta tõele. Eesti Panga auditi andmetel kirjutas toonane keskpanga asepresident Kraft  1995. aasta aprillis alla kirjale, mis võimaldas Vene ärimehe Matti firmal TSL International alusetult saada 32 miljonit dollarit. Sügisel soovis Kraft end süüst vabastada ja tõestada, et see skandaalne kiri ei pruukinud valeandmeid sisaldada.

Enda süüst vabastamiseks tõi Kraft sügisel komisjonile lisaks veel ühe dokumendi, mis osutus võltsinguks. Selles dokumendis oli kirjas, et TSL Internationalil oli 32 miljoni dollari ulatuses nõudeid VEB suhtes. Võltsitud dokumendiga seotud asjaolude selgitamiseks algatati hiljuti kriminaalmenetlus ja seetõttu ei peatunud nad Vakra sõnul sel teemal tänasel istungil pikemalt. Varem on Kraft kinnitanud, et sai kirja kolmandatelt osapooltelt ega osanud dokumendi tõesuses kahelda.

Vakra sõnas tänast istungit kommenteerides: «Mul on kahju, et toonaste Eesti finantstippjuhtide mälu on nii halb.»

Uurimiskomisjonile teist korda ütlusi käinud Kraft oli aastail 1995–2005 Eesti Panga president. Seejärel juhtis siinset Nordea panka, kuid lahkus sellelt ametikohalt möödunud aastal. Samuti on Kraft Luksemburgi aukonsul Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles