Meedia: Põhja-Korea «oma nutitelefon» on tegelikkuses midagi muud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA edastatud foto «päris oma nutitelefonist Arirang».
Põhja-Korea uudisteagentuuri KCNA edastatud foto «päris oma nutitelefonist Arirang». Foto: SCANPIX

Põhja-Koreas mullu augustis avalikkusele esitletud päris oma nutitelefon Arirang on tegelikkuses Hiina toode, kirjutab Jaapani väljaanne Ameblo.

Kui Põhja-Korea uudisteagentuur KCNA teatas uuest nutitelefonist, siis kahtlustati kohe, et tegemist on lavastusega. Tookord oletati, et telefonid toodi valmistajamaast Hiinast Põhja-Koreasse, et need siis Kim Jong-uni silme all karpidesse pakkida.

Arirang AS1201 on tegelikkuses Hiinas valmistatud Uniscope U1201, mis põhineb Androidil. Hiinas telefon ilmus turgudele detsembris 2012.

Teoreetiliselt on võimalik, et Hiina telefon on Põhja-Korea toote koopia. Tegelikkuses on see aga äärmiselt ebatõenäoline, kuna Hiinas toodetakse enim mobiiltelefone maailmas. Põhja-Korea näited mobiiltelefonide valmistamisest ja arendamisest puuduvad aga üldse.

Välise kuju järgi on telefonid täiesti ühesugused, kui jätta logo arvesse võtmata. Erinevused on üksnes programmilised. Mõlemad nutitelefonid on seotud oma maa võrguoperaatoritega ja nad kasutavad veidi erinevat Android-süsteemi kasutajaliidest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles