Kaitsevägi harjutab Hara lahel maabumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppus
Õppus Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Teisipäeval harjutab kaitsevägi koos USA merejalaväe pataljoniga õppuse BALTOPS raames Hara lahelt maabumist, kõik huvilised võivad seda vaatama minna.

Harjutuse käigus maabub USA mereväe laevalt Gunston Hall amfiibsõidukitel Amtrak merejalaväelaste ja kaitseliidu koondüksus rannikule Loksa sadama lähistel. Maabumise käigus sooritavad ülelennu Poola õhujõudude hävitajad MIG-29, kes teostavad praegu Balti õhuturvet.

Õppus algab kell 9 hommikul ja seda on oodatud vaatama kõik huvilised. Pealtvaatajatele on ette nähtud eraldi alad, parkimist ja ligipääsu maabumisalale korraldab sõjaväepolitsei.

Maabumisharjutust on kutsutud jälgima ka president Toomas Hendrik Ilves, USA suursaadik Michael C. Polt, kaitseminister Jaak Aaviksoo, kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots, Eesti kaitseväe ja USA Euroopa väejuhatuse juhtivad ohvitserid.

Pärast harjutuse lõppu on huvilistel võimalik kuni kella 14-ni amfiibsõidukitega tutvuda.

BALTOPS on Läänemere suurim mereväeõppus, kus osalevad USA ja Läänemere äärsed riigid. Õppuse raames viiakse sel aastal esmakordselt läbi maabumis- ja liitlasvägede vastuvõtuharjutused Eestis ja Lätis.

Õppuse stsenaariumi kohaselt on maabunud üksuste ülesanne 17.-18. juunini korraldatava väliõppuse käigus puhastada ala vaenulikust tegevusest ja luua tingimused humanitaarabi turvaliseks toomiseks konfliktipiirkonda.

BALTOPSi Eesti faasis osaleb pea 1500 kaitseväelast Eestist, Ameerika Ühendriikidest ning NATO staapidest. Kokku osaleb õppusel BALTOPS ligi 3000 sõjaväelast 12 riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles