Kataloonia isesiesvusreferendumi ära keelanud Hispaaniat ähvardab lõhe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvust nõudvad meeleavaldajad oktoobris Barcelonas.
Kataloonia iseseisvust nõudvad meeleavaldajad oktoobris Barcelonas. Foto: SCANPIX

Kataloonia iseseisvusreferendumi maha hääletanud Hispaania seisab silmitsi tõsise lõhestumisega.

Parlament hääletas eile õhtul pärast seitsmetunnist vaidlust ootuspäraselt suure häälteenamusega maha Kirde-Hispaania autonoomse Kataloonia piirkonna iseseisvusreferendumi taotluse. Vastu hääletas 299 parlamendiliiget ja poolt vaid 47 seadusandjat.

Hispaania lagunemise lubasid kindlalt ära hoida nii peaminister Mariano Rajoy Rahvapartei, opositsioonilised sotsialistid kui tsentristlik Progressi ja Demokraatia Liit.

«Aga probleemi see ei lahenda,» hoiatas täna konservatiivne päevaleht El Mundo. «Nüüd on aeg pöörduda poliitika poole, et Kataloonia ühiskondlikule lõhestumisele vastu seista ning jõuda kokkuleppele kooseksisteerimises.»

Pole teada, milline on Kataloonia järgmine samm. Kataloonia regionaalvalitsuse juht Artur Mas lubab iseseisvuspüüdlustega seaduste piires jätkata.

Hispaania konstitutsioonikohus otsustas märtsi lõpus, et Kataloonia iseseisvusreferendum on vastuolus Hispaania põhiseadusega.

9. novembrile kavandatud rahvahääletusel taheti küsida katalaanidelt, kas nende regioon peaks olema iseseisev riik.

Kataloonia väidab, et tema 2006. aasta autonoomiastatuut, mille Hispaania parlament vastu võttis, tagab piirkonnale õiguse referendumiks.

Mas on ähvardanud viia läbi ennetähtaegsed kohalikud valimised, et sel viisil rahva arvamust küsida.

Paljud katalaanid osutavad Šotimaale, kus on Briti valitsuse nõusolekul septembris kavas iseseisvusreferendum.

Hispaania peaminister viitab aga 1978. aasta põhiseadusele, millele tuginedes ka konstitutsioonikohus referendumi seadusevastaseks tunnistas.

Rajoy hoiatas parlamenti, et Kataloonia iseseisvus oleks majanduskatastroof mõlema, nii Hispaania kui Kataloonia enda jaoks. «Koos me võidame, aga eraldi kaotame kõik,» ütles ta.

Kataloonia valitsusele avaldatakse rahvahääletuse läbiviimiseks tugevat survet. Mõjuvõimas Katalaani rahvusassamblee on kogunud selle toetuseks kümneid tuhandeid allkirju.

Möödunud laupäeval avaldati plaan, mille kohaselt peaks Kataloonia end 2015. aasta 23. aprilliks - jüripäevaks kui piirkonna kaitsepühaku Jüri ehk Georgi  päevaks - iseseisvaks kuulutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles