Sõdurid hakkavad iga välismissiooni eest pensionilisa saama

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid sügisel Afganistanist saabudes. Vastuvõtt Ämari lennubaasis.
Eesti sõdurid sügisel Afganistanist saabudes. Vastuvõtt Ämari lennubaasis. Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu võttis täna vastu seaduse, millega välismissioonil osalenud kaitseväelaste tegevteenistuspensionile arvestatakse juurde üks protsent igal rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil osalemise eest.

Siiani ei saanud kaitseväelaised rahvusvahelisel sõjalisel operatsiooni osalemise eest pensionilisa.

73 poolthäälega vastu võetud seadus suurendab riigikogu pressiteenistuse teatel ka vigastada saanud või hukkunud kaitseväelastele või tema perele makstavaid töövõimetus- ja toitjakaotuspensioneid.

Praegu makstakse tegevväelastele ja tegevteenistuses olnud isikutele töövõimatuspensioni selle põhjal, kui suur on töövõimetuse ulatus ja isiku viimase ametikoha palgaastmestiku keskmine.

Uue seadusega aga suurendatakse töövõimetuspensioni arvestamise baassumma suurust ja viiakse see sõltuvusse statistikaameti avaldatud pooleteisekordsest keskmisest brutokuupalgast kalendriaastas.

Kaitseliidu seaduse, kaitseväeteenistuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eesmärk on samuti tagada kaitseväelastele ja Kaitseliidu liikmetele ühekordse hüvitise väljamaksmise ühes osas. Seni kehtinud ositi maksmise regulatsioon ei motiveeri haavatuid, sest mida paremini nad ennast ravivad, seda vähem hüvitist nad saavad.

Iga-aastane püsiva töövõime kaotuse protsendi määramine tähendas seni täiendavaid arstivisiite. See on haavatute suhtes emotsionaalselt kurnav ning koormab ka tervishoiusüsteemi.

Reeglina on vigastatud kaitseväelasele püsiva töövõimetuse määramise korral tegemist väga raskete vigastustega.

Seadus jõustub selle aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles