Gorbatšov: mind NL-i lagunemise eest kohtusse kaevata on absurdne

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Gorbatšov kolm aastat tagasi Prantsusmaal.
Mihhail Gorbatšov kolm aastat tagasi Prantsusmaal. Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidu viimane liider Mihhail Gorbatšov nimetas täielikuks absurdiks mõnede riigiduuma liikmete otsust kaevata ta kohtusse süüdistatuna Nõukogude Liidu lagundamises.

«Need taotlused ei ole muud kui nende saadikute isiklik PR. Neile meeldib, kui neist räägitakse ja nende nimesid mainitakse. Ajalooliste faktide seisukohalt on see läbinisti ebamõistlik taotlus,» ütles Gorbatšov usutluses Interfaxile.

Gorbatšovi sõnul on viimase 20 päeva jooksul avaldatud mitu teadet tema surmast. «Nad näevad mind takistusena. Need on häbematud inimesed. Mõistagi ei kavatse ma nendele avaldustele vastata. Tegelen oma asjade ja oma tervisega,» ütles ta.

Seadusandjad Jevgeni Fjodorov (Ühtne Venemaa), Anton Romanov (Ühtne Venemaa), Ivan Nikitšuk (Kommunistlik Partei), Oleg Denissenko (Kommunistlik Partei) ja Mihhail Degtjarjov (Liberaaldemokraatlik Partei) on koostanud avalduse peaprokurör Juri Tšaikale, taotledes prokuratuurilt uurimise alustamist Nõukogude Liidu lagunemise ajal aset leidnud sündmuste osas, kirjutas ajaleht Izvestija neljapäeval.

«Parlamendiliikmed kirjutasid oma avalduses, et nõukogude kodanikud toetasid referendumil riigi ühtsust, kuid riigijuhtide ebaseaduslikud teod viisid riigi lagunemiseni. Rahvaesindajad ootavad, et prokurör algatab juurdluse ning jõuab kriminaalasjade algatamiseni, seal hulgas Nõukogude Liidu viimase liidri Mihhail Gorbatšovi vastu,» kirjutas leht, kelle kätte jõudis rahvasaadikute taotluse koopia.

Seadusandjad märkisid, et Nõukogude prokuratuuri osakond, mis vastutas riikliku julgeoleku seaduste rakendamise eest, algatas 1991. aasta 4. novembril Mihhail Gorbatšovi vastu kriminaalasja, kuid tühistas päeva hiljem riigijuhi survel otsuse.

Rahvasaadikute väitel ei ole sellistel «kuritegudel» aegumistähtaega, mistõttu ei ole Gorbatšov õigusemõistmise eest kaitstud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles