Ojuland: erakond otsustas, et peaksin europarlamenti kandideerima

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Peeter Langovits

Eurosaadik Kristiina Ojuland põhjendas jaanuaris uue erakonna loomist sellega, et tema koht on Eestis ning kohalikus poliitikas on vaja muutusi. Eile andis ta tulevase partei õnnistusel aga uuesti sisse paberid europarlamenti kandideerimiseks, kuna seda nõuab muutunud julgeolekuolukord.

Veel 31. jaanuaril Kuku raadio saates «Nädala tegija» oli Ojuland veendunud, et stagneerunud Eesti poliitmaastik vajab tema juhtimisel uusi tuuli, sest selle signaali olid andnud valijad.

«Kohtumiste käigus sai mulle aina selgemaks, et tegelikult on vaja Eestis asju teha. Kui ma jõudsin selgusele, et minu koht on Eestis ja ma tahan siia tagasi tulla, saigi erakonna loomise idee küpseks,» kirjeldas ta.

Ka 14. veebruaril ütles Ojuland ERRi uudisteportaalile, et parteid ei looda europarlamenti jõudmise eesmärgil. «Kogu aeg on ju üritatud külge kleepida seda silti, et Ojuland teeb vaid Euroopa Parlamendi valimisteks endale erakonda. See kindlasti ei ole nii. Kui ma oleks iga hinna eest tahtnud asuda Euroopa Parlamenti kandideerima, siis ma oleks võinud ka üksikkandidaadina seda teha,» lisas ta.

Minu 22-aastane tegevus välis- ja julgeolekupoliitika sfääris on oluline kapital, mida Eesti saaks hetkel paremini kasutada hoopis Brüsselis.

Põhimõte püsis kaks kuud, sest eile andis Ojuland sisse üksikkandidaadina europarlamenti kandideerimise avalduse.

Euroopas häda suurem

Ojuland põhjendas täna Postimehele, et Venemaa ja Ukraina sündmuste valguses tuli tal oma algne otsus ümber vaadata. Kandideerima kannustaski teda just erakonna algatusrühm.

«Ma tõesti kahtlesin kaua, kas osaleda seekord europarlamendi valimistel või mitte, kaaludes eelkõige, kus oleks minu kogemustest rohkem kasu,» kirjeldas Ojuland.

«Minu 22-aastane tegevus välis- ja julgeolekupoliitika sfääris on oluline kapital, mida Eesti saaks hetkel paremini kasutada hoopis Brüsselis. Uued kandidaadid vajaksid esmalt aega, et õppida välispoliitikuks, kuid tegutseda on vaja kohe.»

Ojulandi sõnul jätkab loodav Rahva Ühtsuse Erakond (RÜE) ka tema Brüsselisse valimise korral endisel kursil.

«Rahva Ühtsuse Erakonna loomine on kindel otsus ja see erakond sünnib. Sõltumata sellest, kas mina peaksin saama valitud tagasi europarlamenti, osaleb erakond oma nimekirjaga ka riigikogu valimistel. Erakond ei ole vaid üks inimene, vaid koondab ühtse maailmanägemusega inimesi,» ütles ta.

RÜEga on praegu liitunud 101 inimest. Vajalikud 500 liiget on kavas kokku saada võimalikult peatselt, kui avalikkusele hakatakse tutvustama erakonna programmi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles