YLE toimetuse juht peab venekeelset ühiskanalit heaks mõtteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome rahvusringhääling Yle.
Soome rahvusringhääling Yle. Foto: yle.fi

Soome rahvusringhäälingu YLE venekeelse uudistetoimetuse juht Levan Tvaltvadze peab mitme riigi koostöös venekeelse telekanali loomist heaks mõtteks, tema hinnangul võiks kanal hakata põhiliselt pakkuma infot Euroopa Liidus toimuva kohta.

Tvaltvadze ütles venekeelsele Postimehele, et Soomes ei ole Venemaa telekanalite propaganda suur probleem, kuigi ka Soomes elab venelasi, kes saavad asjadest aru nii, nagu neid esitavad Venemaa telekanalid. «Kuid Soome jaoks ei ole see probleemiks kujunenud, kuna venelasi on siin vähe ja on olemas ka alternatiivsed meediakanalid,» tõdes ta.

Ta lisas, et kui Vene telekanalid levitavad Euroopa Liidu suhtes vaenulikku infot, siis ei tunne Euroopa Liidus elav inimene seda vaadates ennast mugavalt ja sellest ei võida keegi.

Vene telekanalite propagandast suuremaks probleemiks peab Tvaltvadze venelaste isoleeritust, kuna nad ei suuda tarbida soomekeelset meediat. «Paljud siin elavad inimesed saavad infot Venemaa telekanalitest, esimeses järjekorras on need sellised inimesed, kes sõitsid siia veidi aega tagasi, kes ei ole piisavalt integreerunud ja ei saa keelebarjääri tõttu soomekeelsest meediast osa,» sõnas ta.

Aasta tagasi käivitas YLE venekeelse uudisteprogrammi ja selle eesmärk oli tutvustada venelastele elu teisest vaatenurgast. Tvaltvadze sõnul selgus tagasisidest, venekeelse uudisteprogramm oli väga vajalik samm, kuna suur osa Soome elanikest elas olukorras, kus nad said infot väljastpoolt Euroopa Liitu.

Euroopa Liidu riikide ühise telekanali loomise ideesse suhtub Tvaltvadze entusiasmiga, kuid kanali eesmärk võiks tema sõnul olla eelkõige Euroopa Liidus toimuva tutvustamine kohalikele venelastele.

«Ma ei oska öelda, milline võiks olla selle telekanali formaat, aga mulle meeldis väga raadioprojekt «Euroopa aktsent», mille me viisid läbi koostöös Eesti, Läti, Rootsi ja Soome. Me tegime uudiseid sellest, mis toimus naaberriikides, näiteks minule isiklikult oli väga huvitav teada saada, mis toimub Lätis, Eestis ja Rootsis. Alati on vaja teada, mis toimub naabrite juures,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles