Andres Bergmann lahkus üksiku hundina (1)

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Bergmann.
Andres Bergmann. Foto: Margus Ansu.

Üleeile õhtul suri Lääne-Tallinna keskhaigla Merimetsa haigla siseosakonnas üks Eesti koloriitsemaid ärimehi, endine ERA panga omanik ja juht Andres Bergmann.


Väidetavalt oli Bergmann äsja saabunud Aafrikast Sierra Leonest tööreisilt. Mis haigus 51-aastasele Bergmannile saatuslikuks sai, haigla ei täpsustanud.

1990. aastatel polnud Eestis avalikku üritust, kuhu ERA panga ja mitme kindlustusseltsi omanikku Bergmanni poleks kutsutud. Ja mees oli alati kohal – šikilt riides ja sportlik, ilus naine käevangus.

Viimastel aastatel pole Bergmannist just palju kuulda olnud. Vaid mõned ta sõbrad teadsid, et mees tegutses Sierra Leones logistika vallas ja oli seal üsna edukas.

Tervise võis rikkuda vangla

Bergmanni sõber Jaak Kiiker tõdes, et surma põhjust ta küll ei tea, kuid usub, et mehe tervise rikkus vangla. Pandi ju Bergmann ilma kohtu otsuseta aastaks ajaks üksikkongi. Et sealt pääseda, oli mees nõus end süüdi tunnistama.

Bergmanniga koos kohtu all olnud Kiiker mõisteti hiljem kõigis süüdistusepisoodides õigeks. Euroopa Inimõiguste Kohus määras ka Bergmannile ebaseadusliku kinnihoidmise eest kahjutasu.

«On asju, mida ei saa iialgi ümber pöörata,» ütles Kiiker. «Kui sind süüdistatakse 350 miljoni varguses, on raske rahulikuks jääda ka siis, kui tead, et pole seda teinud.»

Kiikeri sõnul said Bergmannile saatuslikuks kaks asja. Esiteks ei lubanud hea kasvatus Bergmannil  kellelegi halvasti öelda. Aga elu Eestis ja eriti äris, mis alles hakkas kapitalismiga kohanduma, oli tollal karm.
Teiseks tegutses Bergmann suuresti üksinda, ta ei kuulunud ühtegi parteisse ega klanni, mis tähendab, et tal puudus seljatagune. Ta oli rohkem üksik hunt ja selliseks jäigi.
Lunastas teiste patud

Ärimees Rein Kilk, kes oli üks ERA panga suuremaid kliente, ütleb, et võlgneb Bergmannile oma esimesed miljon dollarit. «Andres paistis silma oma nutikuse ja teistest erinemisega,» tõdes Kilk.
Kilk meenutas et Bergmanni stiil ja maneerid sisendasid usaldust. «Ei usu, et ta tegi tollal midagi teistest erinevalt, aga keegi pidi teiste patud välja lunastama,» kommenteeris Kilk Bergmanni kohtuasja.

Süüdistuse järgi kuritarvitasid ASi ERA Pank juhatuse ja nõukogu liikmed aastatel 1995–1999 ametiseisundit ja tegid ebaseaduslikke tehinguid. Pangal tekkis 214,4 miljoni kroonine kahjum ja kohus kuulutas 1999. aastal välja panga pankroti.

2004. aasta detsembris saatis kohus väikeste vaheaegadega pikalt vahi all olnud Bergmanni kolmeks aastaks ja kuueks kuuks vangi ja mõistis talt välja tsiviilhagid ligi 15 miljoni krooni ulatuses.
Bergmannile kuulusid 1990. aastatel veel Polarise kindlustusseltsid, konsultatsioonifirma ja hulk muid ettevõtteid. Ta oli Eesti Erastamisettevõtte looja ja majandusminister Toomas Sildmäe nõunik.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles