NATO kaitses Ukraina piiri ääres tehtud satelliitpiltide ehtsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene hävitajad SU-27/30, SU-24 and MiG-31 NATO eile avaldatud satelliitpildil. Foto on tehtud Buturlinovka õhubaasis, mis asub Ukraina piirist 150 kilomeetri kaugusel.
Vene hävitajad SU-27/30, SU-24 and MiG-31 NATO eile avaldatud satelliitpildil. Foto on tehtud Buturlinovka õhubaasis, mis asub Ukraina piirist 150 kilomeetri kaugusel. Foto: SCANPIX

NATO kaitses satelliitpiltide autentsust, kus on näha Ukraina piiri taha paigutatud Vene vägede massi.  Ühe Vene ametniku sõnul pärinevad pildid möödunud aasta augustist ja kujutavad sõjalist õppust.

NATO sõnul näitavad eile hommikul avalikustatud satelliitpildid, et möödunud kuu lõpul ja selle kuu algul viibis Ukraina piiri lähedal ligi 40 000 Vene sõjaväelast. Lisaks paljastavad kaadrid, et kohale on toodud ka sõjalennukeid ja helikoptereid.

NATO avalikustas ka 2013. aastast ja selle aasta algusest pärit pilte – neil sõjaväelasi samas piirkonnas näha veel ei ole. Ala hõivati märtsis.

Lisaks süüdistas USA  täna Venemaad, et riik kasutab oma energiavarusid sunnimeetodina Ukraina kontrollimiseks.

Süüdistusele eelnes Venemaa hoiatus, et Ukraina energiavõlg võib Euroopa riikidele tuua kaasa võimalikud gaasivarustuse kärped, kirjutab BBC.

Vene energiahiid Gazprom teatas, et Ukraina gaasivõlg ulatub 1,4 miljardi euroni. Lisaks tõstis Gazprom hiljuti summa, mille Ukraina peab tasuma, kahekordseks. Riigi president Vladimir Putin kirjutas eile 18 Euroopa liidrile määratud kirja, hoiatades kriitilise olukorra eest, milleni on viinud Ukraina viivitused Vene gaasi eest maksmises.

Kremli avaldatud kirjast selgub, et kui Ukraina oma gaasiarvet ei tasu, lülitub Gazprom ümber ettemaksete süsteemile. Kui neid makseid ei tehta, siis lõpetab ettevõte osaliselt või täielikult gaasitarned.

Washingtonis mõistis välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki hukka Venemaa katsed kasutada energiat sunnivahendina. Ta lisas, et gaasihind, mida Moskva Ukrainalt nõuab, ei kujunenud turujõudude mõjul. Psaki sõnul töötab USA koos Ukrainaga selle nimel, et aidata riigil leida piisavalt gaasi ning abistada Ukrainat ka rahaliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles