USAs said neli noort naist endale laboris kasvatatud vagiinad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doktor Yuanyuan Zhang näitab Wake Foresti instituudis, kuidas käib kunstvagiina kujundamine.
Doktor Yuanyuan Zhang näitab Wake Foresti instituudis, kuidas käib kunstvagiina kujundamine. Foto: SCANPIX

Neli noort naist, kes olid sündinud ebanormaalsete või puuduolevate vagiinadega, said nende oma rakkudest kasvatatud uued vagiinad. Tegemist on uue peatükiga asendusorganite loomise ajaloos, eelnevalt on õnnestunud asendada põisi, hingetorusid ja kusiteid

Pärast paigaldamist tehtud katsed on näidanud, et naiste uued vagiinad ei erine naiste oma kudedest ja ka on nad kasvanud koos naistega, kes implantaatide saamisel olid teismelised, kirjutab Reuters.

Kõik neli naist on seksuaalselt aktiivsed ja elavad normaalset seksuaalelu. Kaks naist neljast, kes sündisid küll töötava emakaga, kuid vagiinata, menstrueerivad praegu tavapäraselt.

Praegu pole veel kindel, kas need naised ka lapsi kanda suudavad, kuid menstruatsioonid viitavad toimivatele munasarjadele, nii et lapsekandmine on võimalik, teatas Wake Foresti baptistliku meditsiinikeskuse regeneratiivse meditsiini instituudi direktor Anthony Atala.

Varasemates uuringutes kasutas Atala sarnast lähenemist, et kasvatada noortele poistele asenduspõisi ja –kusiteid.  Atala sõnul näitab praegune pilootuuring, et spetsiaalse indiviidi jaoks ja tema enda rakkudest valmistatud vaginaalorganeid võib inimestes edukalt kasutada.

Uuringusse kaasatud tüdrukud olid operatsiooni ajal vanuses 13-18 ning operatsioonid tehti 2005. aasta juuni ja 2008. aasta oktoobri vahel. Nüüd avaldati uuring mainekas meditsiiniajakirjas Lancet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles