India poliitik nimetas kurikuulsaid grupivägistajaid «vaesteks tüüpideks»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India poliitik Mulayam Singh Yadav (paremal lehvitamas).
India poliitik Mulayam Singh Yadav (paremal lehvitamas). Foto: SCANPIX

India poliitik sattus pahameeletormi alla, kui nimetas riigi kõige kurikuulsama grupivägistamisjuhtumi kolme süüdimõistetut vaesteks tüüpideks, kes tegid vigu.

Uttar Pradeshi osariigis eile toimunud valimisüritusel ütles Mulayam Singh Yadav, et tema Samajwadi erakond üritab pärast India praeguseid valimisi muuta vägistajatele ettenähtud karistusi. See oligi kontekst, kus ta tundis kolmele surma mõistetud vägistajale kaasa, kirjutab uudisteagentuur AFP.

«Kolm vaest tüüpi on surma mõistetud. Kas vägistamisjuhtumid peaks poomiseni viima?» päris 74-aastane Yadav. Tema partei on seni olnud võimul valimiste puhul võtmetähtsusega Uttar Pradeshi osariigis.

«Nad on poisid, nad teevad vigu,» sõnas ta veel, viidates möödunud nädalal Mumbai kohtu mõistetud surmaotsusele. Tegemist oli esimeste surmanuhtlustega, mis vägistamisseaduse karmistamisest alates on kurjategijatele mõistetud. Seadust karmistati pärast 2012. Delhis toimunud jõhkrat grupivägistamist, kus noor naistudeng suri pärast saadud vigastustesse.

23-aastase ohvri ema nimetas Yadavit tülgastavaks ja häbitud poliitikuks. Kuna Indias käivad praegu parlamendivalimised, kutsus naine valijaid mitte andma oma häält poliitikute poolt, kes ei mõista piinamist, mida naised üle elama peavad.

«Tema sõnad tegid meile väga palju haiget,» sõnas ohvri ema uudisteagentuurile AFP. « Iga päev vägistatakse naisi ja kõigil nendel puhkudel on tegu eksitusega? Tema räägib sellest, et vägistajaid mitte surma mõista, aga ohvrite vanemad tunnevad, nagu ei piisaks vägistajatele ka surmanuhtlusest. Nad väärivad hullemat.»

Sotsiaalvõrgustike lahvatanud vihale andis veelgi hoogu juurde Maharashtra osariigi Samajwadi erakonna liider, kes paistis väitvat seda, et vägistamisohvrid võiks ühes vägistajatega üles puua, kuna nad on harrastanud abieluvälist seksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles