Kapo peab kustutama aastaraamatust Yana Toomi puudutavad laused

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom
Yana Toom Foto: Toomas Huik

Tallinna ringkonnkohus rahuldas täna osaliselt riigikogu keskerakondlasest liikme Yana Toomi kaebuse ja kohustas kapot katma osaliselt kinni oma digitaalses veebis asuva aastaraamatu laused.

Ringkonnakohus tühistas Tallinna halduskohtu 2012. aasta novembri otsuse, millega kohus jättis Toomi kaebuse rahuldamata, teatas Tallinna ringkonnakohtu pressiesindaja.

Kohus kohustas kaitsepolitseiametit kustutama või katma kinni 12. aprillil 2012 avaldatud digitaalses aastaraamatus sisalduvad laused: «Üleminekuvastase tegevuse võttis 2011 Riigikogu valimiste eel enda peale Tallinna abilinnapea haridus- ja kultuuriküsimustes Yana Toom. Koostöös Venemaa kaasmaalaspoliitikas osaleva Inimõiguste Teabekeskusega  survestati Tallinna vene koole esitama linnavolikogule taotlusi jätkamaks vene õppekeelega ka pärast 2011.a 1. septembrit, mil venekeelsed gümnaasiumid pidid õpetama 60% õppeainetest eesti keeles.».

Samuti kohustas kohus kaitsepolitseid avaldama järgmise sisuga pressiteade: «Kaitsepolitseiamet teatab, et on 12.04.2012 avaldatud aastaraamatus avaldanud Yana Toomi kohta õigusvastaselt alljärgneva väite: Yana Toom on koostöös Inimõiguste Teabekeskusega survestanud Tallinna koole esitama linnavolikogule taotlusi. Tegemist on ebakohase väärtushinnanguga, mille avaldamine Kaitsepolitsei poolt oli õigusvastane.».

Kohus jättis rahuldamata kaebuse osas, millega Yana Toom soovis kohustada kapot kõrvaldama aastaraamatu eksemplarid raamatukogudest ja milles taotles mittevaralise kahju hüvitamist rahas.

Yana Toom vaidlustas kaitsepolitsei aastaraamatus teda puudutavate lausete avaldamise kuna leidis, et isikuandmed on avaldatud õigusliku aluseta ja eesmärgipäratult, lisaks polnud avaldatud teave õige ning kahjustas tema mainet. Samuti leidis ta, et riik on sekkunud tema eraellu ja on teotanud tema au ning head nime.

Ringkonnakohus leidis, et kaitsepolitsei käitus vaidlusaluseid lauseid avaldades õigusvastaselt, sest isikuandmete avalikustamine polnud tema ülesannete täitmiseks vajalik. Samuti pidas kohus põhjendatuks kaebaja väidet, et kaitsepolitsei avaldas isiku kohta ebakohaseid väärtushinnanguid.

Ringkonnakohus ei pidanud põhjendatuks hüvitada kaebajale tekitatud mittevaralist kahju rahas, leides, et kaebaja õiguste taastamiseks piisab vastustaja tegevuse õigusvastaseks tunnistamisest ning kaebaja teiste nõuete rahuldamisest. Kohustamisnõue aastaraamatute kõrvaldamiseks raamatukogudest jäeti rahuldamata, kuna isikuandmete avalikustajalt pole võimalik nõuda avalikustamise lõpetamist selliste andmekandjate suhtes, mille üle andmete avalikustajal puudub nõude esitamise ajal kontroll.

Kaitsepolitsei pressiesindaja Harrys Puusepp ütles Postimehele, et kapo tutvub põhjalikult otsuse sisuga ning otsustab edasikaebamise 30 päeva jooksul nagu seadus ette näeb.

Otsust on võimalik vaidlustada riigikohtus kuni 12. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles