Mikser: liitlased on keskendunud Balti riikide julgeolekule

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Sven Mikser.
Kaitseminister Sven Mikser. Foto: Toomas Huik

Venemaa agressioon Ukraina vastu on liitlased ärkvele raputanud ja see annab meile võimaluse saavutada Balti riikides kollektiivse julgeoleku käegakatsutavat tugevnemist, ütles kaitseminister Sven Mikser täna Roostal kõrgematel riigikaitsekursustel.

«Praegu on õige aeg rääkimaks NATO liitlastega Balti riikide kaitseplaanidest ning reaalsest heidutusest ja konkreetsetest võimetest meie piirkonnas,» ütles Mikser kaitseministeeriumi teatel kursuste lõpetamisel peetud kõnes.

«Seda võimaluste akent tuleb kasutada, sest kui tervikuna jääb Venemaa konventsionaalne sõjaline võimsus NATO ühisest võimekusest kaugele maha, siis meie regioonis paiknevate jõudude tasakaal ei ole täna veel kahjuks sama julgustav,» tõdes Mikser.

Kaitseminister lisas, et ka siis, kui olukord Ukrainas peaks de-eskaleeruma, tuleb liitlaste ärkvelolekut hoida. «Peame hoidma liitlaste seas arusaamist, et konventsionaalsed sõjalised ohud pole kadunud ning et meie valmisolekut ennast kollektiivse blokina kaitsta võidakse tulevikus testida.»

Mikseri sõnul on Eesti täna hästi kaitstud. «Eesti on täna paremini kaitstud, kui ta on olnud viimase 23 aasta jooksul ning NATO on täna maailma kõige võimsam sõjaline organisatsioon.»

Kaitseminister tänas oma kõnes kursusel osalenud ligi 50 inimest ja andis neile üle lõputunnistused.

Kuus päeva kestnud XXX kõrgemate riigikaitsekursuste jooksul said kursuslased põhjaliku ülevaate Eesti julgeoleku- ja kaitsepoliitikast, välispoliitikast, riigikaitse korraldustest ja selle seadusandlikust keskkonnast. Samuti kuulasid kursusel osalejad loenguid rahvusvahelisest kaitsealasest koostööst, Eesti kaitseinvesteeringutest ning sisejulgeolekust.

Kursustel esinesid ettekannetega teiste seas peaminister Taavi Rõivas, välisminister Urmas Paet, kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ning kaitse-, välis- ja siseministeeriumi ametnikud ja kaitseväe ohvitserid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles