Rasmussen: NATO peab astuma edasisi samme liitlaste kaitseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen. Foto: SCANPIX

NATO peab astuma edasisi samme oma liikmesriikide kaitseks, suurendades selleks muu hulgas oma vägede kohalolekut ja korraldades sõjalisi õppusi, ütles reedel alliansi peasekretär Anders Fogh Rasmussen.

Vene-Ukraina kriisi NATO idapoolsetesse liikmesmaadesse levimise kartuses on allianss tugevdanud õhuturvet Balti riikide kohal, saatnud Poola ja Rumeenia kohale kaks luurelennukit AWACS ja koordineerinud mereväealuste koondamist Mustale merele, lausus Rasmussen.

«Kuid ma arvan, et meil tuleb astuda veel samme ja seda me lähipäevil ja -nädalail oma sõjaväeliste asutuste soovitusi arvesse võttes ka arutame,» ütles alliansi peasekretär Sofias ajakirjanikele.

«Nende meetmete hulka võivad kuuluda kaitsekavade uuendamine ja arendamine, ulatuslikumad sõjalised õppused ning vägede suunamine vajalikesse piirkondadesse.»

«Me ei aruta sõjalisi võimalusi, kuid NATO on pühendunud kõigi oma liitlaste julgeoleku ja kaitse tagamisele ning me rakendame kõiki vajalikke meetmeid, et garanteerida kollektiivkaitse tõhusus,» jätkas ta.

Peasekretäri sõnul kavatseb allianss astuda legitiimseid samme, et toime tulla Venemaa ebaseaduslikust tegevusest tingitud ebastabiilsusega.

«Ma ärgitan Venemaad astuma konkreetseid samme rahvusvahelise üldsuse usalduse tagasivõitmiseks, tõmmates oma väed Ukraina piirilt tagasi, astudes siirasse dialoogi ja austades Ukraina suveräänsust,» ütles Rasmussen.

NATO Euroopa liitlasvägede peakorteri (SHAPE) strateegiliste operatsioonide juhtimiskeskuse ülem brigaadikindral Gary Deakin teatas täna, et Venemaa on Ukraina piiri lähedusse koondanud 35 000 - 40 000 sõdurit, kelle valmisolek võimaldab asuda tegevusse 12 tunni jooksul pärast rünnakuotsuse langetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles