USA avastas Afganistanist rikkuse allika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaanid ja USA abi
Afgaanid ja USA abi Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide ametnike sõnul on Afganistanis 1 triljoni dollari väärtuses maavarasid, mis on seni suurimad varud Afganistanis ning võiksid riigi majandust ning ka sõda põhjalikult muuta.

Suurtes kogustes rauda, vaske, koobaltit, kulda ja liitiumit on leitud niivõrd palju, et need võiksid vabalt muuta Afganistani üheks olulisemaks kaevanduskeskuseks maailmas, usuvad USA ametnikud. Pentagoni andmetel võiks Afganistan muutuda lausa «liitiumi Saudi-Araabiaks».

Afganistani mineraalide erakordne hulk avastati Pentagoni ametnike ja Ameerika geoloogide poolt ning hiljuti teavitati leiust ka Afganistani valitsust ja president Hamid Karzaid, vahendab New York Times.

Kuigi kaevandustööstuse rajamine võtaks aega mitmeid aastaid, usutakse, et suure potentsiaali tõttu meelitavad avastatud maavarad investeerijaid Afganistani juba varem. «Sellest saaks meie riigi majanduse selgroog,» arvab Afganistani kaevandusministri nõuandja Jalil Jumriany.

Leiu olulisust tõestab ka fakt, et Ameerika ja Afganistani ametnikud otsustasid arutada mineraalide üle isegi praeguse hetke keerulises sõjaolukorras. Obama administratsioon ootab pikisilmi positiivseid uudiseid Afganistanist, aga USA ametnikud on üsna kindlad, et antud avastus on siiski pigem kahe teraga mõõk. Rahu asemel võib avastatud mineraalide rikkus viia Talibani veelgi suurema soovini saavutada kontroll riigi üle.

Uus rikkuse allikas võib niigi korrumpeerunud Karzai valitsuses äraostetavust võimendada, eriti kui käputäis oligarhe, kellel on head sidemed presidendiga, varade üle vastutama pannakse. Alles eelmisel aastal süüdistati endist kaevandusministrit 30 miljoni dollari pistise võtmises.



Probleeme tekitab ameeriklaste arvates seegi, et Hiina üritab rikkusest võtta oma osa ning Afganistanil puudub piisav keskkonnakaitsealane teadmine. USA geoloog Jack Medlini arvates võtab Afganistanil aastakümneid, enne kui suudetakse mineraale kasutusele võtta, kuna senises koguses kaevandamise kogemus afgaanidel puudub.

Maavarade leiukohad on hajutatud üle kogu riigi, sealhulgas lõuna ja ida regioonides ning Pakistani piiri läheduses. Pentagoni operatiivgrupp on juba alustanud Afganistani toetamisega, et kaevandamist edukamalt läbi viia.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles