Ossinovski ei näe Eestis tõsist separatismiohtu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusminister Jevgeni Ossinovski
Haridusminister Jevgeni Ossinovski Foto: Erik Prozes

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ei näe Ukraina sündmuste tulemusena Eestis tõsist separatismiohtu, kuid soovitab pöörata rohkem tähelepanu mitte-eestlaste sotsiaalsele sidususele.

«Ma ei arva, et need võrdlused (Ukraina kriisi ja Balti riike ähvardava Venemaa ohu vahel – BNS) oleksid hetkel kuidagi kohased,» ütles Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluv Ossinovski BNSile antud intervjuus. «Pigem on mitmed välismaa ajakirjanikud ja poliitikud kaugelt vaadates näinud mingeid paraleele, mis on see, et Eestis ja Lätis on umbes sama seis ja need on järgmised kohad,» lisas ta.

«Mina ei ole kohanud ühtegi inimest Eestis, kes ütleks, et ta parema meelega elaks näiteks idanaabri haldus- või valitsusalas, mitte aga Eesti Vabariigis. Selles mõttes ma arvan, et seda ohtu kindlasti ei ole,» rääkis minister. «Teisest küljest on selge – ja seda olen ma ka aastaid oma poliitikukarjääri jooksul rääkinud-, et me peame ühiskonnana pingutama suurema sotsiaalse sidususe saavutamise nimel.»

Ossinovski sõnul ei saa Eesti mõjutada Venemaa poliitikat, aga Eesti saab selle poliitikaga arvestada ja astuda ise samme selleks, et Eestis elavatel inimestel tekiks suurem motivatsioon siinset kodakondsust saada.

«Me peame kindlasti arvestama selle poliitikaga, mida Venemaa ajab, aga teisest küljest on meie eesmärk suurendada sisemist sidusust ühiskonnas ja suurendada integratsiooni, selleks et need pinged oleksid ära hoitavad,» sõnas minister. «Uus valitsus, arvestades seda ajalist raami mis meil on, teeb kindlasti mitu olulist asja ära,» lisas ta.

Ossinovski tõi näitena kava, et Eestis sündinud mittekodanike lapsed võiksid saada automaatselt Eesti kodakondsuse. «Rohkem tuleb tegeleda ka venekeelse elanikonna sotsiaalse toimetuleku küsimustega. Need on sammud, mida me peame kindlasti astuma,» ütles ta.

Ossinovski lisas, et inforeeritus Eesti riigi tegemistest on venekeelse elanikonna seas väga madal. «Narvakad näiteks tahavad väga teada, mida valitsus plaanib ja mida valitsus teeb,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles