Lõuna-Osseetias hoitakse pantvangis 130 grusiini

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tshinvali tänavad eile.
Tshinvali tänavad eile. Foto: AFP / Scanpix

Ajalehe The Guardiani andmetel hoiavad Lõuna-Osseetia võimud Tshinvalis kinni ligi 130 grusiinist pantvangi, kelle seas on ka 12-aastane tüdruk.


Kohe pärast sõjalise konflikti puhkemist tänaval kinni peetud grusiinidest pantvange hoitakse lootuses vahetada neid osseetide vastu, kelle väidetavalt vangistasid Gruusia sõdurid, kirjutab The Guardian.

Üks Lõuna-Osseetia siseministeeriumi ametnik kinnitas seda plaani, öeldes, et varsti loodetakse asuda pantvange vahetama.


Lõuna-Osseetia peaprokuröri Tajmuraz Khugajevi sõnul hoitakse grusiine Tshinvalis asuvas siseministeeriumi hoones eraldi ruumis. Enamasti on tegemist naistega ning nende seas on ka 12-aastane tüdruk. Suurem osa neist olid gruusia rahvusest võõrtöölised, kes elasid Tshinvalis enne 7. augustil toimunud rünnakut.

Nende staatus pole selge. Eraisikute vangistamine on rahvusvahelise Genfi konventsiooni kohaselt keelatud. Lõuna-Osseetia peaprokuröri sõnul hoitakse grusiine kinni vastavalt «sõjaaja seadustele», et kaitsta neid kättemaksurünnakute eest.


Tema sõnul on ta püüdnud saavutada vangistatute loovutamiseks kokkuleppeid rahvusvaheliste organisatsioonide ja Gruusia võimudega, kuid Thbilisi on koostööst keeldunud.


Khugajevi sõnul on mõned grusiinidest pantvangid aidanud nelja Gruusia poole käes oleva pantvangi tagasipöördumise läbirääkimistel, kuid paljud on siiani kadunud.

Lõuna-Osseetia hinnangul on ligi 500 inimest Gruusia poole käes pantvangis ning ühe näitena mainis prokurör kuue 18- kuni 25-aastase naise röövimist Khetagurovo külas 8. augustil.

Väljaandel õnnestus suhelda pantvangiga, kui ta viidi kolme sõduri saatel tänavale. Tamaz Barbikadze sõnul töötas ta viimasel kahel aastal Tshinvalis insenerina ning mees kinnitas, et ta on pantvang.


«Mind peeti kinni 8. augustil, kui ma kõndisin mööda tänavat,» rääkis 69-aastane Barbikadze, kelle arvates soovitakse neid vahetada osseetide vastu.

Mehe sõnul lubati tal helistada Thbilisis viibivale naisele ja tütardele, kuid tal pole õrna aimugi, millal teda ja ta kaaslasi võidakse vabastada. Küsimusele, kas ta on sooritanud mingi kuriteo, vastas mees, et ta aitas ehitada Tshinvali spordikeskust.

Mehe sõnul pole pantvangi võtjad teda sõrmegagi puudutanud. Küsimusele, kas teisi on pekstud, vastas mees samuti, et teda pole sõrmegagi puudutatud.


Lõuna-Osseetia võimud ei lubanud ajakirjanikku neisse ruumidesse, kus hoitakse pantvange. Noored pantvangid soovisid relvastatud valve all olles koristada linnas rususid, kuid kedagi ei sunnita tööle, kinnitasid võimuesindajad.


Gruusia võimude sõnul ollakse pantvangidest teadlik. «Nad tahavad, et me vahetaksime pantvange. Kuid probleem on selles, et meil neid pole,» ütles põgenike teemaga tegelev Koba Subeliani väljaandele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles