Janukovõtš süüdistas CIAd Ukraina separatistide mahasurumises

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Ukraina president Viktor Janukovõtš
Endine Ukraina president Viktor Janukovõtš Foto: SCANPIX

Endine Ukraina president Viktor Janukovõtš ütles pühapäeva õhtul televisioonis tehtud pöördumises, et USA luureagentuur CIA on Kiievi otsuse taga anda separatistidele vastulöök.

«Täna valati verd. Meie riik on nüüd uues olukorras, põhimõtteliselt kodusõjas juba. Kiievi jõuk on andnud kriminaalse käsu kasutuda jõudu oma kodanike vastu,» vahendas Kyiv Post Janukovõtši sõnu.

«USA kannab osalist vastutust Ukraina kodusõja puhkemises, nad alati sekkuvad teiste tegevusse ja ütlevad, mida peab tegema,» lausus ta ning lisas, et CIA juht John Brennan kohtus Ukraina uute võimudega ning andis loa venemeelsete vastu relvi kasutada ja verd valada.

Ta lubas valitsusametnikud pühapäeval president Oleksandr Turtšõnovi poolt teatatud separatistide mahasurumise eest kriminaalselt vastutusele võtta.

Endise presidendi väidetele, et Brennan külastas Ukrainat või oli kuidagi seotud Kiievi otsusega saata julgeolekujõud riigi idaosasse, puudub kinnitus.

Janukovõtš põgenes veebruaris Venemaale pärast mitu kuud kestnud meeleavaldusi, millega nõuti tema tagasiastumist. Kodumaal süüdistatakse teda inimsusevastastes kuritegudes.

Copy
Tagasi üles