Hispaanias maasikaid korjavaid naisi sunnitakse seksima

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaanias Huelva lähistel asuvates maasikaistandustes saab tööd kümneid tuhandeid naissoost võõrtöölisi. Hispaania ajalehe väitel langevad nad tihti seksuaalse ahistamise ohvriks.
Hispaanias Huelva lähistel asuvates maasikaistandustes saab tööd kümneid tuhandeid naissoost võõrtöölisi. Hispaania ajalehe väitel langevad nad tihti seksuaalse ahistamise ohvriks. Foto: AFP / Scanpix

Ida-Euroopast ja mujalt Hispaania maasikaistandustesse tööle läinud naised on langenud seksuaalse ahistamise, väljapressimise ja vangistuse ohvriks, vahendas Poola uudisteportaal Thenews.pl.

Hispaania suure ajalehe El Pais teatel on see, et maasikakorjajaid koheldakse riigi lõunaosas asuvas Huelva istandustes kui orje, olnud avalik saladus juba paarkümmend aastat.

Huelva linna lähistel asuvate istanduste toodang läheb 80 protsendi ulatuses ekspordiks ja need teenivad omanikele aastas tulu üle 300 miljoni euro. Kasumit aitab muu hulgas teenida välismaalt palgatud hooajatööjõud.

Sel aastal on maasikakorjajateks palgatud 65 000 naist, neist enamik on pärit Ida- ja Kesk-Euroopast, peamiselt Rumeeniast ja Poolast. Vaid naiste palkamist on omanikud põhjendanud sellega, et naised alluvad paremini ja suudavad füüsilise pingega paremini toime tulla.

El Pais väidab aga, et maasikaid korjama läinud naiste jaoks püsti pandud barakkides on tavaks saanud seksuaalne ahistamine ja vägistamine. Aastate jooksul on politseile laekunud ka mitmeid teateid vägistamistest, kuid ühtegi süüdistust pole istanduste töötajad varem esitanud.

Nüüd on kaheksa Marokost pärit 18-30-aastast naist siiski viit omanikku seksuaalses ahistamises süüdistanud. Naiste sõnul ähvardasid tööandjad neid seksist keeldumise korral tööst, palgast, toidust või tualeti kasutamisest ilmajätmisega.

Juhtumiga tegelevate Hispaania süüdistajate hinnangul on tegemist keerulise juhtumiga, kuna otseselt pole naistele nuga kõrile surutud, vaid kaitsetud töötajad on sundolukorras ise asjaga nõustunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles