Yana Toomi vaidlus kaitsepolitseiga jõuab riigikohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom
Yana Toom Foto: Andres Haabu / Postimees

Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu kinnitas täna, et kapo on otsustanud edasi kaevata Tallinna ringkonnakohtu reedese otsuse, millega rahuldati osaliselt riigikogu keskerakondlasest liikme Yana Toomi kaebus ja kohustati kapot katma osaliselt kinni oma digitaalses veebis asuva aastaraamatu lauseid.

Ringkonnakohus tühistas reedel Tallinna halduskohtu 2012. aasta novembri otsuse, millega kohus jättis Toomi kaebuse rahuldamata.

Otsuse kohaselt peab kapo kustutama või kinni katma 2012. aasta 12. aprillil avaldatud digitaalses aastaraamatus sisalduvad laused, mille kohaselt võttis eestikeelsele õppele ülemineku vastase tegevuse 2011. aasta riigikogu valimiste eel enda peale Tallinna abilinnapea haridus- ja kultuuriküsimustes Yana Toom.

«Koostöös Venemaa kaasmaalaspoliitikas osaleva Inimõiguste Teabekeskusega survestati Tallinna vene koole esitama linnavolikogule taotlusi jätkamaks vene õppekeelega ka pärast 2011. aasta 1. septembrit, mil venekeelsed gümnaasiumid pidid õpetama 60 protsenti õppeainetest eesti keeles,» märkis amet toonases aastaraamatus.

Samuti peab kaitsepolitsei otsuse kohaselt avaldama pressiteate, kus teatab, et on avaldanud aastaraamatus õigusvastaselt väite, mille järgi on Toom koostöös Inimõiguste Teabekeskusega survestanud Tallinna koole esitama linnavolikogule taotlusi. Kapo peab otsuse järgi pressiteates märkima, et tegemist on ebakohase väärtushinnanguga, mille avaldamine kaitsepolitsei poolt oli õigusvastane.

Toom soovis kohustada kapot kõrvaldama ka aastaraamatu eksemplarid raamatukogudest ja taotles mittevaralise kahju hüvitamist rahas, kuid selles osas jättis ringkonnakohus tema kaebuse rahuldamata.

Toom vaidlustas kaitsepolitsei aastaraamatus teda puudutavate lausete avaldamise, kuna leidis, et isikuandmed on avaldatud õigusliku aluseta ja eesmärgipäratult, lisaks polnud avaldatud teave õige ning kahjustas tema mainet. Samuti leidis ta, et riik on sekkunud tema eraellu ning on teotanud tema au ja head nime.

Ringkonnakohus leidis, et kaitsepolitsei käitus vaidlusaluseid lauseid avaldades õigusvastaselt, sest isikuandmete avalikustamine polnud tema ülesannete täitmiseks vajalik. Samuti pidas kohus põhjendatuks kaebaja väidet, et kaitsepolitsei avaldas tema kohta ebakohaseid väärtushinnanguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles