Reinsalu: Venemaa sanktsioonide osas tuleb olla jonnakas

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Endine kaitseminister Urmas Reinsalu tõi Ida-Ukraina sündmusi kommenteerides välja, et Venemaa kombib pinget tõstes pidevalt lääne kogukonna piire.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees ja endine kaitseminister Urmas Reinsalu ei välista, et Vene väed viiakse lähiajal sisse teatud Ida-Ukraina linnadesse ettekäändel, et sealsete vene rahvusest inimeste julgeolek ei ole tagatud.

«Ainukene Putinit tagasihoidev kaalutlus on see, milline on lääne reaktsioon nädalavahetusele. Täna võime öelda seda, et reaktsioon on olnud ebapiisav. See kindlasti häälestab agressorit jõulisematele sammudele,» lisas Reinsalu.

Ebapiisava reaktsiooni taga on mitu põhjust. Esiteks ei ole Ameerika Ühendriikide administratsioon jõudnud üksmeelele Venemaa kui agressori vastu kehtestatavate sanktsioonide ulatuses. Teiseks ei ole tekkinud sanktsioonides ühist arusaama ka Euroopa Liiduga.

Reinsalu hinnangul tuleks kasutusele võtta kõige jõulisemad ja äärmuslikumad meetmed. Oluliselt tuleks laiendada nende tegelaste ringi, kellele rakenduvad personaalsed sanktsioonid. «10-20 inimesest on praeguses olustikus rääkida naeruväärne. Tunne Kelam on öelnud oma ettepanekus selleks arvuks 600 ja ma arvan, et see on õige proportsioon,» arvas Reinsalu.

«Olen mures, sest ma ei näe liikumapanevat jõudu. Eesti julgeolekuhuvi on Euroopa Liidu jõulisemaid sanktsioone julgustada ja leida liitlasi,» toonitas ta.

«Teiseks, Venemaa peab selgelt tajuma, et kui ta jätkab provokatiivset tegevust ja mõjutusagentide kaudu sõja pidamist, siis lääs vastab sanktsioonidega, mis toovad kaasa Vene pangandussüsteemi kinnijooksmise. Finantsturgude sanktsioonid on kõige reaalsem sektorisanktsioon, mida Putin kardab,» lisas Reinsalu, kelle hinnangul tuleb tegutseda viivitamatult.

«Kui jäädakse ajas maha, siis see ainult toidab Venemaa provokatiivset tegutsemissuunda,» lisas ta.

Oluline on, et lääs ei jääks lõhestatuks, vaid kiidaks ühiselt heaks jõulised sanktsioonid. «Eesti julgeoleku seisukohalt on see eluliselt oluline küsimus,» nentis Reinsalu.

Ta loodab, et tänasel välisministrite kohtumisel tulevad Ida-Euroopa välisministrid lagedale ühise surveavaldusega jõulisemate sanktsioonide rakendamiseks, millega tuleks kaasa ka Ameerika Ühendriigid.

«Praegu on väga tähtis jäik põhimõttekindel poliitiline liin. Tuleb olla jonnakas. Eesti peab julgelt leidma liitlasi. Loodan, et tuleb samm julges suunas,» lisas ta.

Senine tegevus on olnud jõuetu, sest Venemaa on edasi läinud. «Olen mures, sest ma ei näe liikumapanevat jõudu. Eesti julgeolekuhuvi on Euroopa Liidu jõulisemaid sanktsioone julgustada ja leida liitlasi,» toonitas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles