Vaher: abipolitseinike vahetu sunni rakendamine nõuab täpsustamist

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abipolitseinik
Abipolitseinik Foto: Peeter Langovits

Riigikogu õiguskomisjon toetas tänasel istungil õiguskantsleri arvamust abipolitseiniku seaduse eelnõu kohta, et selgemaks tuleb kirjutada regulatsioon, mille alusel võib abipolitseinik vahetut sundi rakendada.


Õiguskomisjoni esimees Ken-Marti Vaher rääkis, et komisjon arutas täna abipolitseiniku iseseisva tegutsemise pädevust, mis lisati olulise muudatusena komisjoni ettepanekul eelnõusse esimesel lugemisel. Selle kohaselt võib abipolitseinik politsei kirjalikul ülesandel teostada iseseisvalt järelevalvet avalikus kohas käitumise nõuete üle ning politsei suulisel korraldusel täita iseseisvalt ülesannet vahetu kõrgendatud ohu tõrjumiseks.

Eelnõu järgi tohib abipolitseinik rakendada iseseisvalt meetmeid oma ülesannete täitmiseks: küsitlemine ja dokumentide nõudmine, isikusamasuse tuvastamine, alkoholijoobe kontrollimine kohapeal, turvakontroll, ettekirjutus ohu tõrjumiseks või korrarikkumise kõrvaldamiseks ning isiku kinnipidamine. Lisaks on abipolitseinikel õigus rakendada vahetut sundi piiratud juhtudel, näiteks isiku kinnipidamisel ning turvakontrolli teostamisel.

Õiguskantsler leidis Vaheri sõnul, et haldusakti alusel loodud avalik-õiguslikus suhtes olevad abipolitseinikud on teenistussuhtele olemuslikult sarnases staatuses ning seetõttu on tema hinnangul abipolitseinikele eelnevalt kirjeldatud iseseisvate ülesannete andmine riigi jõumonopoli põhimõttega kooskõlas. «Õiguskantsler juhtis ka tähelepanu, et eelnõust ei tulene üheselt, millistel juhtudel kuulub iseseisvalt tegutsevale abipolitseinikule õigus kohaldada oma ülesannete täitmisel vahetut sundi, et selles osas tuleb regulatsiooni täpsustada, mida ka komisjon toetas,» lisas Vaher.

Lisaks analüüsis komisjon abipolitseinikele tulirelva kandmise ja kasutamise õiguse andmist vaid hädakaitseseisundis. «Näeme vajadust lubada iseseisva tegutsemise õigusega abipolitseinikel kanda tulirelva, kuid nõustusime siin õiguskantsleriga, kelle hinnangul saab sellise õiguse anda vaid piisaval määral vastavat välja- ning täiendusõpet läbinud abipolitseinikele. Relvaõpe peab sisaldama ka psühholoogilist väljaõpet kriisisituatsioonides reageerimiseks, mistõttu tuleb seaduses abipolitseiniku poolt relva kandmise ja kasutamise regulatsiooni täpsustada,» rääkis Vaher.

Komisjon moodustas töörühma ülesjäänud küsimuste lahendamiseks koostöös sise- ja justiitsministeeriumiga.

Abipolitseiniku seadus loodetakse vastu võtta varasügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles