Eesti Jahimeeste Selts: Saksamaal kehtivad trahvid Eestis ei toimiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jahimees sea- ja hundijahti pidamas.
Eesti jahimees sea- ja hundijahti pidamas. Foto: Margus Ansu / Postimees

Eesti Jahimeeste Selts ei pea mõistlikuks Eestis rakendada Saksamaal kehtivaid trahvimäärasid, kus jahiseltsid peavad maksma kinni kõik kahjud, mida metsloomad nende jahiseltsi aladel tekitavad, sest meil on puuduvad samad liigid ja sõralised ei ole üksteisest eraldatud.

Keskkonnakomisjonis Saksamaa metsamajanduse nõukogu esindajatega jutuks tulnud Saksamaa Liitvabariigi regulatsioon ei pruugi Eesti Jahimeeste Seltsi teatel Eestis toimida.

«Eestis on see summa teadupärast piiratud, maksimum on 100 eurot hektari kohta,» ütles keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra BNS-ile.

Eesti Jahimeeste Seltsi tegevjuhi Tõnis Kortsi sõnul kehtib 100-eurose hüvitise määr hektari kohta siis, kui maaomanik ja jahimees pole kokku leppinud teisiti.

«Ainuüksi selleks, et hoida Euroopa Liidu poolt etteantud suurkiskjate arvukust, on meil vaja päris suurt arvu sõralisi, kes teevad samal ajal kahju. Seega võib küsida, et kes siis peab kinni maksma need bioloogilise mitmekesisuse säilitamiseks tehtud kulutused,» ütles Korts.

«Eesti 50 protsenti metsasust Saksamaa mõne protsendi vastu tähendab oluliselt erinevaid looduslikke tingimusi. Saksamaal ju praktiliselt puuduvad sellised liigid nagu meil siin on. Saksamaal on populatsioonid üksteisest eraldatud. Ma arvan isegi, et lausa ohtlik on õiguslikke regulatsioone siin niimoodi otse üle tõsta,» sõnas Korts.

Eestis eelmise aasta 1. juunist kehtima hakanud seadusega reguleeritavate hüvitiste maksmiseni ei ole tänavu veel jõutud, sest 1. maiks esitatavatest maaomanike teatistest alles selgub loomade tekitatud kahjude määr.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles