Pakri saarte lähedal lekkis merre kütust

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Laupäeva õhtul lekkis Pakri saarte lähedal merre raskekütteõli, millest suudeti üle ühe tonni kokku korjata ja ulatuslik laialikandumine ära hoida.

Laupäeva õhtul kella kaheksa ajal teatati Politsei- ja Piirivalveameti (PPA) piirivalveosakonna mere- ja lennupääste koordinatsioonikeskusele, et Eesti loodeosas, Pakri saarte lähedal ankrualal on kütuse pumpamise käigus ühelt laevalt teisele lekkinud merre raskekütteõli.

Esialgse hinnangu kohaselt valgus laevatekile kuni 400 liitrit kütust, millest osa voolas vette.

Reostuslaik asus kahe laeva vahel, kuhu punkerlaeva meeskond paigaldas reostuse levimise piiramiseks vette poomid.

Kui piirivalvelaev Kindral Kurvits poolteist tundi hiljem sündmuskohale oli jõudnud, ei saanud meeskond aga pimeduse tõttu reostust koristada ega selle täpset ulatust kindlaks teha.

Sündmuskohale toimetati ka keskkonnainspektsiooni inspektorid, kes alustasid juhtumiga seoses väärteomenetlust ning viisid läbi uurimistoimingud.

Järgmise päeva hommikul tegi PPA lennusalga lennuk seirelennu reostatud piirkonda ja tuvastas, et osaliselt on reostus levinud ka väljapoole poomidega piiratud ala ning halli ja vikerkaarevärvilise kihina ankrualast umbes kaheksa meremiili kirde suunas on mitu reostuslaiku. Need laigud olid PPA teatel olemuselt sellised, mis hajuvad ilmastiku kaasabil ise, nii et neid koguda ei olnud võimalik. 

Samal ajal paigaldas piirivalvelaeva meeskond ümber reostatud ala täiendavad absorbentpoomid. Lepiti kokku, et punkerlaeva omanikfirma organiseerib masuudi korjamise laevade ümbert.

Päästeametilt saadi mahutid, kuhu oli võimalik koguda merest kokku korjatud reostus. Keskpäeval alustas punkerlaeva meeskond masuudi korjamist poomidevaheliselt alalt. Õhtuks oli kokku korjatud 1,2 tonni vee ja masuudi segu.

Täna hommikul tehtud vaatluslennul nähtavat reostust ei tuvastatud ja laevadel lubati pärastlõunal sündmuskohalt lahkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles