Maigre: kõik riigid ei hinda Ukraina olukorda ühtmoodi kriitiliseks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed aktivistid Donetski oblastivalitsuse hoone juures 9. aprillil.
Venemeelsed aktivistid Donetski oblastivalitsuse hoone juures 9. aprillil. Foto: SCANPIX

Presidendi julgeolekunõunik Merle Maigre sõnas, et Venemaa on Ukrainas juba sõjalise tegevusega algust teinud ning seda peaksid kõik Euroopa Liidu liikmesriigid ühtmoodi mõistma.

Merle Maigre kinnitas, et ootab tänaselt Euroopa Liidu välisministrite kohtumiselt, et ollakse üksmeelel hinnangute andmisel, mis praegu Ukrainas toimub. «Tegu on sõjalise invasiooniga, mis on viimaste nädalate jooksul Ukrainas toimunud,» kinnitas Maigre. «Selleks, et hakata arutama, mida edasi teha või kuidas reageerida, on tähtis, et kõik saaksid ühtemoodi sellest aru,» lisas ta.

Maigre selgitas, et riikide kogemus Venemaaga suhtlemisel on erinev. «Erinev on ka umbusk või avatus, millega suhtutakse Vene-poolsetesse väidesse. Kellel on kogemus, et väited ei pruugi alati tõesed olla, suhtuvad suurema umbusuga. Teised ei pruugi seda nii teha.»

Euroopa Liidu liikmetel on igal ühel oma poliitika Venemaaga ja oma valijate suuremast-väiksemat toetusest tulenev väiksem või suurem heatahtlikkus Venemaa suhtes, lisas Maigre.

«Kuivõrd seda õnnestub sanktsioonidega peatada, selles osas ei ole nii suurt kindlust. Selleks on võib-olla hilja.»

Tema kinnitusel on majandussanktsioonid Venemaa suhtes küll tõhusaks relvaks, aga neid ei ole lihtne rakendada.

«Me räägime konkreetselt ka sellega kaasnevatest rahalistest raskustest Euroopa Liidu liikmetele. Majandussanktsioonid oleks tõhus järgmine aste, aga selleks oleks tähtis, et riigid hindaksid olukorda niivõrd kriitiliseks, mis ei pruugi nii iseenesest mõistetav kõikide riikide jaoks olla,» põhjendas nõunik.

Donetskis toimuv väljendab Maigre sõnul, et Venemaa on sõjalist tegevust juba alustanud. «Kuivõrd seda õnnestub sanktsioonidega peatada,  selles osas ei ole nii suurt kindlust. Selleks on võib-olla hilja,» lisas Maigre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles