Raidma: sõjaväe väljatoomine võib kujuneda Ukrainale lõksuks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistid Donetski prokuratuurihoone juures.
Separatistid Donetski prokuratuurihoone juures. Foto: SCANPIX

Ukraina hoidub sõjalisest konfliktist Venemaaga ja näib kannatlikuna, sest soovib tingimata 25. mail erakorralised valimised läbi viia.  

Erukindral Ants Laaneotsa hinnangul on Ukrainal aeg kaasata Venemaa vastu kogu armee kogu rasketehnikaga. Seni on Ukraina olnud Laaneotsa hinnangul lubamatult kannatlik.

«Sõjalises valdkonnas tingimusteta ühe Eesti aktsepteerituma eksperdi Ants Laaneotsa hinnang tuua koheselt välja armee ja rasketehnika tundub mulle olema soovitus, mis ukrainlastele rahvusvahelises plaanis võib lõksuks kujuneda,» arvas reformierakondlasest riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma, ehkki nentis, et Ida-Ukrainas toimuv kannab selget märki uuest rünnakulainest Ukraina territoriaalsele terviklikkusele ning põhiseaduslikule korrale.

Ta tõi välja, et Venemaa soov on takistada igati Ukraina jaoks oluliste 25. mai presidendivalimiste toimumist.

Ka keskerakondlasest riigikogu liige Mailis Reps nentis, et sõjalisest konfliktist pigem hoidutakse.

«Ukrainlased arvavad, et tegemist on Venemaa provokatsiooniga, mis on suunatud 25. mai valimiste suunas. Nad saavad riskidest aru, aga nad kardavad, et kui kaasavad sõjaväe, siis peavad eriolukorra välja kuulutama. Kui ei saa teha valimisi, siis ei saa poliitiline olukord normaliseeruda. Kuna Venemaa on öelnud, et nad ei tunnista presidenti ega valitsust, siis on valimised Ukrainale hästi olulised,» selgitas Reps.

Eesti suursaadik Ukrainas Sulev Kannike ütles ERRi raadiouudistele, et miilitsat ja sisevägesid saab Ukraina valitsus Ida-Ukrainas kasutada, aga armee sekkumine eeldaks erakorralise seisukorra väljakuulutamist, vahendab ERRi uudisteportaal. 

Armee saaks Donetskis ja teistes rahututes piirkondades sekkuda vaid siis, kui välja kuulutatakse erakorraline seisukord, kuid see muudaks igasuguse poliitilise tegevuse presidendivalimiste eel palju keerulisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles